Теми статей
Обрати теми

Продаж зерновідходів у спецрежимній ПДВ-декларації

Децюра Сергій
Сільгосппідприємство, яке займається виробництвом продукції рослинництва, продає зерновідходи. В якій декларації з ПДВ слід відображати продаж таких товарів?

Відповідно до п. 209.2 ПКУ спецрежим обкладення ПДВ поширюється на операції з постачання сільськогосподарських товарів/послуг.

При цьому сільськогосподарськими вважаються товари, зазначені в товарних групах 1 — 24, товарних позиціях 4101, 4102, 4103, 4301 згідно з УКТ ЗЕД, та послуги, які отримані в результаті здійснення діяльності, на яку відповідно до п. 209.17 ПКУ поширюється дія спецрежиму.

Зерновідходи належать до групи 16 УКТ ЗЕД, а саме до товарної позиції 2302 «Висівки, кормове борошно та інші відходи та залишки від просіювання, помелу або інших способів обробки зерна зернових чи бобових культур, гранульовані чи негранульовані».

Отже, зерновідходи відносяться до поняття сільгосппродукції з метою застосування спецрежиму з ПДВ, а тому їх постачання підпадає під дію спецрежиму з ПДВ.

Водночас, оскільки зерновідходи віднесено до товарної позиції 2302 УКТ ЗЕД, то постачання такої продукції слід відображати як постачання інших сільськогосподарських товарів/послуг (таблиця 3 додатка ДС 10) і суму податкових зобов’язань розподіляти в пропорції 50 % на 50 % між спецрахунком і держбюджетом.

Річ у тім, що товарна позиція, до якої віднесено зерновідходи відповідно до п. 209.15 ПКУ, не вказана серед товарних позиції, які вважаються зерновими (1001 — 1008 згідно з УКТ ЗЕД) та технічними культурами (1205 і 1206 00 згідно з УКТ ЗЕД), а тому такому постачанню не місце у таблиці 1 додатка ДС10, де відображається постачання зернових та технічних культур і передбачено розподіл між спецрахунком і бюджетом у пропорції 15 % на 85 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі