Теми статей
Обрати теми

Готівкове обмеження: оплата через касу банку — не порушення

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист Нацбанку від 13.09.16 р. № 50-0004/76522

Нагадаємо, що суб’єкти господарювання можуть розраховуватися між собою готівкою протягом одного дня лише у розмірі 10000 грн. (п. 1 постанови НБУ від 06.06.13 р. № 210). Якщо ж сума розрахунку перевищує встановлену 10-тисячну межу, то підприємства мають проводити розрахунки через банки або небанківські фінансові установи ( п. 2.3 Положення № 637*).

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.04 р. № 637.

Досить часто юрособи проводять розрахунки з іншим юрсобами готівкою у більшому розмірі шляхом внесення її до каси банку (через підзвітних осіб). Виникає запитання: чи не порушує в цьому випадку юрособа, яку представляє такий працівник, готівкове обмеження?

Відповідь на це запитання надав Нацбанк у листі, що коментується. Банкіри вказали, якщо готівка буде внесена до каси банку для подальшого її перерахування на рахунки інших підприємств без відкриття поточного рахунка, то такі розрахунки:

• для платника коштів є готівковими,

• а для отримувача — безготівковими ( п. 2.5 Положення № 637).

Водночас Нацбанк стверджує, що здійснення розрахунків з іншим підприємством готівкою в розмірі 12000 грн. шляхом внесення цих коштів до каси банку не буде порушенням граничного розміру розрахунків готівкою.

При цьому він попереджає, що контроль за такими операціями покладено на податківців.

Маємо заспокоїти, з позицією Нацбанку вони солідарні. Так, у категорії 109.13 ЗІР ДФСУ контролери стверджують, що 10-тисячне обмеження не поширюється на розрахунки, які здійснюються платниками податків шляхом внесення готівки до каси банку для подальшого її перерахування на рахунок отримувача.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі