Теми статей
Обрати теми

Податківці зволікають з бюджетним відшкодуванням: чого вимагати в суді

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Постанова ВСУ від 07.06.16 р. № 806/2256/15

Суть справи: платник ПДВ звернувся до суду з вимогою:

• визнати протиправною бездіяльність податкових органів, які зволікали з бюджетним відшкодуванням ПДВ (БВ);

• стягнути з бюджету заявлені і вже погоджені контролерами суми такого БВ.

Окружний адмінсуд прийняв рішення на користь платника ПДВ, ґрунтуючись на:

позиції ВАдСУ (лист від 20.07.10 р. № 1112/11/13-10), яка визнає право платника ПДВ оскаржити в суді бездіяльність податкових органів щодо подання висновків Казначейству;

висновку ВСУ (постанова від 24.02.09 р. № 21-2141во08/09/81), згідно з яким у разі невідшкодування бюджетної заборгованості з ПДВ платник має право вимагати стягнення зазначених коштів через суд.

Податківці з таким висновком не погодилися, тож справа дійшла до ВСУ.

Колегія суддів дійшла висновку — відшкодування сум ПДВ з держбюджету є виключним повноваженням податкових органів та органів Казначейства, тому суд не може підміняти держорган і вирішувати питання про стягнення такої заборгованості.

Відповідно вимогу щодо стягнення сум ПДВ з бюджету ВСУ визнав помилковим способом захисту прав платника та відмовив у задоволенні його вимог.

На думку суду, правильніше було б вимагати зобов’язати фіскалів надати Казначейству висновок щодо суми ПДВ, належної до БВ.

На жаль, висновок ВСУ щодо застосування норм права є обов’язковим для всіх суб’єктів владних повноважень ( ст. 2442 Кодексу адміністративного судочинства України від 06.07.05 р. № 2747-IV).

Тому платникам ПДВ, які бажають отримати БВ, доведеться тепер подавати позови, що вимагають змусити контролерів виконувати свої функції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі