Теми статей
Обрати теми

Податковий кредит на підставі рахунка: чи можливо?

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій
Лист ДФСУ від 12.09.16 р. № 19606/6/99-99-15-03-02-15

У листі, що коментується, контролери розглянули можливість формування податкового кредиту (ПК) на підставі рахунків за централізоване водопостачання та водовідведення.

Звісно, сформувати ПК можна і на підставі документів, зазначених у п. 201.11 ПКУ (п. 198.6 ПКУ). Адже серед таких документів згадуються рахунки за послуги зв’язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку. Головне, щоб вони містили загальну суму платежу, суму податку і податковий номер продавця (п. 201.11 ПКУ).

Із цього податківці роблять висновок: якщо рахунок за централізоване постачання холодної води та водовідведення відповідає переліченим вище вимогам, то такий рахунок є підставою для формування ПК без отримання ПН.

З такими рекомендаціями варто бути обережними.

Так, п.п. 14.1.191 ПКУ з метою застосування терміна «постачання товарів» прирівнює електричну, теплову енергію, пару, газ, воду, повітря до товарів. Тобто послуги з надання таких благ цивілізації з метою обкладення ПДВ потрібно розглядати як постачання товарів. Проте цей факт анітрохи не бентежить контролерів.

На наш погляд, виправданням тут може стати те, що в п. 201.11 ПКУ йдеться не про операції постачання товарів чи послуг, а про документи, якими оформлено такі операції.

Крім того, не забудьте врахувати низку нюансів:

• формувати ПК на підставі рахунків необхідно «період в період». Правило 365 календарних днів на такі документи не поширюється («БТ», 2016, № 26, с. 41);

• сформувати ПК за рахунком у разі передоплати не вийде, оскільки отримання такого рахунка буде другою подією (порушуються вимоги п. 198.2 ПКУ);

• суми ПДВ з документів-замінників ПН не збільшують розмір реєстраційного ліміту.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі