Теми статей
Обрати теми

Надання права на використання комп’ютерних програм: ПДВ-пільга чи «необ’єкт»

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій
Лист ДФСУ від 09.09.16 р. № 19587/6/99-99-15-03-02-15

ДФСУ нагадала особливості ПДВ-оподаткування операцій з надання офіційними партнерами виробників комп’ютерних програм (КП) права іншим суб’єктам господарювання на використання таких програм на умовах ліцензійного договору.

Неоднозначність ситуації полягає в тому, що:

з одного боку, операції з постачання програмної продукції тимчасово (з 01.01.13 р. по 01.01.23 р.) звільнені від обкладення ПДВ згідно з п. 261 підрозд. 2 розд. XX ПКУ.

Причому для цілей цього пункту ПКУ до програмної продукції належать у тому числі й результати комп’ютерного програмування;

з іншого боку, операції з виплати роялті в грошовій формі не є об’єктом обкладення ПДВ (п.п. 196.1.6 ПКУ). Тобто виходять з-під ПДВ-оподаткування будь-які платежі, отримані як винагорода за використання або за надання права на використання об’єкта права інтелектуальної власності (п.п. 14.1.225 ПКУ).

Проаналізувавши норми ПКУ, податківці справедливо зауважили, що в описаній ситуації все залежатиме від умов, прописаних у ліцензійному договорі:

• якщо умови використання КП не обмежені функціональним призначенням такої КП та її відтворення не обмежене кількістю копій, необхідних для такого використання, то отримання платежу за надане право визначається як роялті, а отже й не обкладається ПДВ;

• якщо ж умови використання КП обмежено функціональним призначенням такої КП та її відтворення обмежено кількістю копій, необхідних для такого використання (використання «кінцевим споживачем»), то отримання платежу вважається оплатою вартості поставленої КП (її копій). Така операція звільняється від обкладення ПДВ згідно з п. 261 підрозд. 2 розд. XX ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі