Теми статей
Обрати теми

Насіння власновирощене — олія в спецрежимі

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій
Лист ДФСУ від 13.09.16 р. № 19851/6/99-99-15-03-02-15

У листі, який коментується, податківці зазначили, що операції з постачання виробленої на давальницьких умовах соняшникової олії підлягають відображенню у спецдекларації з ПДВ з позначкою «0121» за дотримання таких умов:

• сировина (соняшник) має бути вирощена на власних або орендованих основних фондах безпосередньо суб’єктом спецрежиму оподаткування;

• право власності на давальницьку сировину (соняшник) не повинно переходити до переробника, який надає послуги у межах договору по операціях з давальницькою сировиною;

• у реєстрі суб’єктів спецрежиму оподаткування у переліку видів діяльності КВЕД сільгосппідприємства має міститися вид діяльності КВЕД 10.41 «Виробництво олії та тваринних жирів».

Відразу скажемо, що погоджуємось з висновком контролерів. Вони доречно звертають увагу на низку ключових моментів у порядку застосування спецрежиму оподаткування сільгоспПДВ. Зокрема, відзначають наступне.

(1) Сировина та продукти її переробки належать до поняття сільгосптоварів за визначенням п. 209.7 ПКУ. Отже, і насіння соняшнику (код УКТ ЗЕД 1206 00), і вироблена з нього олія (код УКТ ЗЕД 1512) відносяться до передбачених зазначеним пунктом Кодексу «спецрежимних» товарних груп 1 — 24 УКТ ЗЕД.

(2) Отримана від переробки олія повинна мати статус власновиробленої. Відбувається це, лише коли передано на переробку власне насіння соняшнику, тобто вирощене безпосередньо сільгосппідприємством. На придбане у інших осіб (покупне) насіння, спецрежим не поширюється, а отже, і на олію, вироблену із такого насіння, також.

(3) Сировина має бути вирощена на власних або орендованих основних фондах, простіше кажучи, — земділянках. Застерігаємо: позиція контролерів послідовно жорстка— сільгосппродукція, вироблена (вирощена) на орендованих землях, держреєстрацію прав оренди яких не здійснено, у світлі ст. 209 ПКУ не може вважатися власно виробленою (БЗ 101.21).

(4) «Давал» спецрежиму не перешкода. Контролери нагадали, що виробництво продукції на давальницьких умовах − це постачання замовником сільгоспсировини для переробки на виробничих потужностях переробника за відповідну плату без передачі права власності на таку продукцію (п.п. 209.15.5 ПКУ).

Звідси зрозуміло, що спецрежимність готової продукції залежить від статусу сировини, яка передається на переробку.

Пам’ятайте: як на сировину, так і на отриману з неї продукцію, право власності має належати замовнику.

(5) Не покривили душею податківці і стосовно «декларування» виду діяльності. Щоб отримана олія входила до спецрежимної діяльності, у реєстрі суб’єктів спецрежиму у переліку видів діяльності підприємства має міститися вид діяльності КВЕД 10.41 «Виробництво олії та тваринних жирів».

Щоб внести відповідний запис до реєстру суб’єктів спецрежиму оподаткування, подайте заяву за формою № 1-РС* із позначкою «Перереєстрація».

* Додаток 8 до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом МФУ від 14.11.14 р. № 1130.

На жаль, контролери нічого не сказали стосовно коригування «вхідного» ПДВ з табл. 1 у табл. 3 додатка ДС10 у зв’язку з тим, що кінцевий результат діяльності — виробництво олії (класифікується як операції з іншими сільгосптоварами), а вирощування соняшнику — лише проміжний етап такої діяльності (було віднесено до операцій із зерновими і технічними культурами).

Щоб провести таке коригування, слід вказати зі знаком «-» у ряд. 8 табл. 1 додатка ДС 10 розмір «вхідного» ПДВ, який стосується товарів, використаних при вирощуванні насіння соняшнику, і зі знаком «+» у ряд. 8 табл. 3 додатка ДС10.

На наш погляд, робити таке коригування ви маєте відповідно до абзацу третього п.п. 209.15.1 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі