Теми статей
Обрати теми

Авансовий внесок з ПНП сплачений ЮРЄПом: не зараховується навіть при переході на загальну систему

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій
Лист ДФСУ від 14.09.16 р. № 20103/6/99-99-15-02-02-15

Авансовий внесок з податку на прибуток (ПНП) сплачують суб’єкти господарювання, які виплачують дивіденди засновнику — юридичній особі. При цьому не має значення, перебуває емітент корпоративних прав на загальній системі оподаткування чи на спрощеній, зокрема чи обрав єдиний податок (ЄП) групи 4. Сплачувати авансовий внесок мають усі (п.п. 57.11.2 ПКУ). Детально про це читайте в «БТ», 2016, № 8, с. 7 та с. 24.

Платники ПНП суму сплачених дивідендних авансів зараховують у зменшення податкового зобов’язання з ПНП, задекларованого в податковій декларації за звітний (податковий) рік (абз. 4 п.п. 57.11.2 ПКУ).

Що ж стосується дивідендних авансів, сплачених єдиноподатником, то, на жаль, їх не можна зарахувати у сплату податкових зобов’язань з ЄП. Воно і не дивно, це різні види податкових зобов’язань.

А як бути у ситуації, коли підприємство протягом року відмовиться від ЄП і перейде на загальну систему оподаткування. Чи можна в такому випадку суму авансового внеску з ПНП, сплаченого під час перебування на ЄП, зарахувати в рахунок сплати нарахованих зобов’язань з ПНП за такий рік?

Відповідь на це запитання дали податківці у листі, що коментується. Вони зазначили, що ПКУ не передбачено зарахування суми сплачених авансових внесків з ПНП при виплаті дивідендів платником ЄП групи 4 у зменшення податкового зобов’язання з ПНП у звітних (податкових) періодах після переходу на загальну систему оподаткування.

Отже, щоб авансовий внесок з ПНП можна було зарахувати в рахунок сплати ПНП, виплачувати дивіденди потрібно саме перебуваючи на загальній системі оподаткування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі