Теми статей
Обрати теми

Первинні документи: як довго зберігати їх на підприємстві

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій
Лист ДФСУ від 19.09.16 р. № 20303/6/99-99-15-02-02-15

У листі, що коментується, податківці пояснили, як довго на підприємстві мають зберігатися первинні документи.

За загальним правилом регістри бухобліку, фінзвітність, інші документи, пов’язані з обчисленням і сплатою податків та зборів, а також документи, пов’язані із виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, потрібно зберігати не менш як 1095 днів з дня подання звітності, для складення якої вони використані.

Водночас такі документи використовують при податкових перевірках. Тому строки зберігання документів повинні визначатися строком, протягом якого контролери можуть їх перевірити.

Так, на сьогодні провести перевірку контролери мають право не пізніше закінчення 1095 дня (2555 дня щодо контрольованих операцій), що настає за останнім днем граничного строку подання декларації та/або сплати зобов’язань, а якщо така декларація була надана пізніше, — за днем її фактичного подання.

В окремих випадках ці строки можуть відрізнятися. Так, якщо:

1) платник податку подав уточнюючий розрахунок (УР), то провести перевірку за такою декларацією можна протягом 1095 днів з дня подання УР (п. 102.1 ПКУ). Тобто строк перевірки автоматично продовжується на 1095 днів;

2) декларацію не було взагалі подано (п.п. 102.2.1 ПКУ), або посадову особу платника податків (фізособу — платника податків) засуджено за ухилення від сплати грошового зобов’язання, або у кримінальному провадженні винесено рішення про його закриття з нереабілітуючих підстав, яке набрало законної сили (п.п. 102.2.2 ПКУ), то граничні строки проведення перевірки не застосовуються взагалі.

Детально про строки зберігання первинних документів читайте у «БТ», 2016, № 20, с. 21.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі