Теми статей
Обрати теми

Правила заповнення порожньої ПДВ-декларації

Децюра Сергій
Підприємство вперше подає декларацію з ПДВ. За перший період роботи воно тільки купувало матеріали. У зв’язку з цим за звітний період отримало тільки «вхідний» ПДВ, який має намір вказати у наступний період. Чи потрібно подавати порожню ПДВ-декларацію?

Нагадаємо, що відповідно до п. 49.2 ПКУ платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є.

Тобто якщо у вас не було операцій, які слід відображати в ПДВ-декларації, то подавати її не потрібно.

З цим погоджуються і податківці у категорії 101.19 ЗІР ДФСУ, висуваючи при цьому дві умови:

• платник податку не проводить госпдіяльність протягом звітного періоду;

• у нього відсутні показники, які підлягають декларуванню (в тому числі суми від’ємного значення попередніх періодів).

У запитанні прямо вказано, що протягом звітного періоду підприємство здійснювало госпдіяльність. Хоч платник ПДВ має право скористатись податковим кредитом протягом 365 днів (п. 198.6 ПКУ), на наш погляд, безпечніше буде все-таки подати декларацію-пустишку.

При цьому вам слід враховувати:

• додатки до декларації подаються у разі заповнення даних у відповідних рядках декларації, які посилаються на ці додатки*. Якщо жоден рядок не заповнений, то й додатки подавати не потрібно;

* Пункт 9 Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

• реєстраційна сума в службовому полі у рядку 19.1 ПДВ-декларації вказується тільки в тому випадку, коли в декларації заповнений рядок 19. Тож і це службове поле заповнювати не потрібно. З цим погоджуються і податківці у категорії 101.20 ЗІР ДФСУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі