Теми статей
Обрати теми

Код УКТ ЗЕД при продажу вітчизняних ліків

Децюра Сергій
Підприємство продає лікарські засоби вітчизняного виробництва, які обкладаються ПДВ за ставкою 7 %. Один із контрагентів, щоб переконатися, що проданий йому товар потрапляє під пільгову ставку ПДВ, вимагає у податковій накладній (ПН) вказати код УКТ ЗЕД. Чи правомірні вимоги покупця?

На сьогодні код УКТ ЗЕД є одним із реквізитів ПН. Але він є обов’язковим, якщо ви продаєте (п.п. «і» п. 201.1 ПКУ):

• підакцизні товари, тобто товари, які перелічені у п. 215.1 ПКУ;

• імпортні товари.

В усіх інших випадках код УКТ ЗЕД не є обов’язковим реквізитом ПН. Тому його можна не заповнювати.

Лікарські засоби апріорі не є підакцизними товарами. Про це свідчить п. 215.1 ПКУ, в якому серед підакцизних товарів ліки не згадуються. Тому з цієї причини вказувати код УКТ ЗЕД у ПН немає підстав.

У запитанні мова йде про постачання тільки вітчизняних лікарських засобів. Тобто і друга причина, яка вимагає обов’язкового заповнення коду УКТ ЗЕД, у ПН не дотримується. Хоча, як свідчить п.п. «в» п. 193.1 ПКУ та Перелік, затверджений постановою Кабміну від 03.09.14 р. № 410, під 7 %- ставку ПДВ потрапляють і імпортні товари.

Виходить, що заповнювати такий реквізит у ПН ви не зобов’язані. Отже, контрагент не може поскаржитись на неправильне заповнення вашої ПН.

Водночас на прохання контрагента ви можете вказати у ПН код УКТ ЗЕД. Справа в тому, що вписати код УКТ ЗЕД у ПН на поставку товарів, які не є підакцизними чи імпортованими, не заборонено. На цьому наголошують і контролери у листі від 23.06.16 р. № 13855/6/99-99-15-03-02-15 // «БТ», 2016, № 31, с. 8.

Також пам’ятайте, що помилка у коді УКТ ЗЕД в цьому випадку не завадить покупцю сформувати податковий кредит (якщо ПН зареєстрована в ЄРПН і в ній немає інших істотних помилок).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі