Теми статей
Обрати теми

Нежиле приміщення у багатоповерхівці: чи сплачувати земподаток?

Децюра Сергій
Підприємство придбало у багатоповерховому офісному будинку нежитлове офісне приміщення. Чи потрібно йому сплачувати земельний податок?

Відповідно до п. 269.1 ПКУ платниками земельного податку є власники (користувачі) земділянок, а підставою для нарахування є дані земкадастру (п. 286.1 ПКУ).

Очевидно, що у нашій ситуації підприємство не є землевласником.

Справа у тому, що відповідно до ч. 1 ст. 377 ЦКУ до особи, яка набула права власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені. У нашому випадку придбано не цілу будівлю/споруду, а лише частину приміщення.

Власник нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному житловому будинку сплачує до бюджету земельний податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно (п. 287.8 ПКУ).

З цієї норми випливає, що сплачувати податок потрібно у випадку дотримання одночасно двох умов:

1) у власності перебуває нежиле приміщення;

2) багатоквартирний будинок, у якому розмішене таке приміщення, має бути віднесено до житлових багатоквартирних будинків.

Якщо хоч одна із цих умов не дотримується, то сплачувати земельний податок не потрібно.

У запитанні йдеться, що суб’єкт господарювання має у власності нежиле приміщення (офіс) у нежитловому будинку. Тобто у будинку, який будувався як офісне приміщення, а не для проживання. Тож підстав для сплати земподатку на підставі п. 287.8 ПКУ теж немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі