Теми статей
Обрати теми

Чи можна перенести додаткову відпустку на дитину? Відповідає Мінсоцполітики

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій
Лист Мінсоцполітики від 05.08.16 р. № 435/13/116-16

У листі, що коментується, Мінсоцполітики розглянуло деякі нюанси надання додаткової відпустки «на дітей». Отже:

1. Як визначити вік дитини, що дає право на додаткову відпустку?

У ст. 19 Закону про відпустки* визначено вік дітей тільки для першої категорії осіб, що мають право на таку додаткову відпустку (працюючої жінки, яка має двох дітей віком до 15 років).

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Тому при визначенні віку дітей з інших категорій (дитина-інвалід, усиновлена дитина, дитина під опікою, дитина одинокої матері) слід керуватися загальними нормами законодавства.

Так, згідно зі ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства» від 26.04.01 р. № 2402-III дитина це особа віком до 18 років (до повноліття), якщо згідно із законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше.

Повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла 18 років (повноліття) ( ст. 34 ЦКУ). Як виняток вона може бути надана фізичній особі, яка досягла 16 років і працює за трудовим договором, а також неповнолітній особі, яка записана матір’ю або батьком дитини ( ст. 35 ЦКУ).

Наприклад: одинока мати, дочка якої у віці до 18 років народила дитину, не має права на додаткову відпустку за підставою «одинока мати», оскільки її дочка набула повної цивільної дієздатності у зв’язку з народженням дитини.

2. Чи є строк давності у додаткової відпустки «на дітей»?

Законодавством не передбачений строк давності, після якого втрачається право на додаткову відпустку працівникам, які мають дітей.

Тому якщо працівник не скористався своїм правом і не використав відпустку «на дітей» за минулий рік (кілька років), то він має право використати цю відпустку. А у разі звільнення незалежно від підстав йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні відпустки.

Відповідно, право на невикористану додаткову відпустку має також і жінка, дитина якої померла у році, у якому вона мала право на зазначену відпустку.

Попереджаємо! Мінсоцполітики розробило проект акта**, згідно з яким у разі невикористання додаткової відпустки протягом календарного року працівники втрачатимуть право на її використання у наступному році та виплату грошової компенсації за таку відпустку при звільненні.

** Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку надання відпусток» від 03.10.16 р. № 5208.

3. Чи можна перенести відпустку «на дітей»?

Додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, надається ( ч. 6 ст. 20 Закону про відпустки):

• понад щорічні відпустки, передбачені ст. 6, 7 та 8 Закону про відпустки;

• понад щорічні відпустки, установлені іншими законами та нормативно-правовими актами.

Тому такі відпустки можуть бути перенесені на інший період або продовжені. Наприклад, у разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої в установленому порядку ( п. 1 ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки).

Але! Тільки у тому випадку, коли період тимчасової непрацездатності збігається з використанням такої відпустки.

4. Чи має право на додаткову відпустку жінка, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною?

Однією з категорій, яким належить додаткова відпустка «на дітей», є жінки, які мають 2 і більше дітей. Зрозуміло, що тут ідеться про право на відпустку жінки, яка працює (виконує свої трудові обов’язки).

Оскільки відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку та додаткова відпустка «на дітей» належать до одного виду соцвідпусток, жінка, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, не має права на відпустку, передбачену ст. 19 Закону про відпустки.

Таке право у неї настане після фактичного виходу на роботу із зазначених відпусток.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі