Теми статей
Обрати теми

Звіт неприбуткових організацій: деталі заповнення для «порушників»

Кравченко Дар’я, податковий експерт
Погодьтеся, «стара» форма «неприбуткового» Звіту вже давно потребувала значних змін. Але тільки на початку серпня цього року наказом Мінфіну від 17.06.16 р. № 553 було затверджено його нову форму («БТ», 2016, № 31, с. 9). При цьому оцінювати міру трансформації документа доводилося лише візуально. Самого порядку заповнення оновленого Звіту досі немає. І ось днями нарешті з’явилися перші роз’яснення податківців (лист ДФСУ від 17.10.16 р. № 33649/7/99-99-15-02-01-17). Що ж, давайте проаналізуємо усі нюанси складання Звіту від ДФСУ.

Заголовна частина

Якщо говорити загалом, то, звичайно, суть «неприбуткового» Звіту не змінилася зовсім. Залишилися ті самі розділи й ті самі додатки до них. Не змінилося й призначення останніх.

Просто відбулося незначне внутрішнє перегрупування, яке дозволило відчутно скоротити обсяг самого документа. Але зараз ми на цьому зупинятися не будемо. Усі деталі пізніше.

Нині хочеться звернути вашу увагу на один інтригуючий момент у цій формі звітності — звітний період, за який її необхідно подати.

Річ у тім, що для неприбутківців, які протягом року відповідали вимогам, прописаним у п.п. 133.4.1 ПКУ, звітним періодом є рік (категорія 102.04 ЗІР ДФСУ). Це підтвердили і контролери у листі ДФСУ від 17.10.16 р. № 33649/7/99-99-15-02-01-17 (далі — лист № 33649).

Тобто таким організаціям уперше належить відзвітувати за допомогою оновленого «неприбуткового» Звіту лише за підсумками 2016 року у строки, передбачені для подання річної звітності (тобто не пізніше 01.03.17 р.). Про що вони вкажуть, проставивши відмітку в полі «Рік».

Ті неприбуткові організації, які порушили установлені вимоги, зобов’язані будуть подати Звіт уже за підсумками того місяця, в якому вони «перейшли межу дозволеного».

Для цієї мети тепер передбачено окреме поле в заголовній частині «неприбуткового» Звіту — «Місяць».

Далі більше ( п.п. 133.4.3 ПКУ):

• з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено порушення, до 31 грудня звітного року неприбуткова організація зобов’язана буде щоквартально подавати квартальну фінансову і податкову звітність (наростаючим підсумком) з податку на прибуток (ПНП) та сплачувати податок у «квартальні» терміни;

• а з наступного звітного року — стати платником ПНП на загальних підставах.

Для того щоб зрозуміти, як це відбувається, податківці в листі № 33649 навели приклад: організація відступила від установлених вимог у серпні 2016 року.

Відповідно до зазначеного вище вона повинна:

• подати «неприбутковий» Звіт за підсумками серпня 2016 року, тобто не пізніше 20.09.16 р.;

• у заголовній частині такого Звіту в полі «Місяць» поставити відмітку «08»;

• заповнити Звіт даними, отриманими з початку року по останній день місяця, в якому вчинено порушення (з січня по серпень 2016 року).

З 01.09.16 р. така організація:

втрачає право звітувати як неприбуткова організація (!);

• зобов’язана подавати ПНП-декларацію та сплачувати ПНП на загальних підставах.

Першу свою ПНП-декларацію така організація подасть уже за підсумками трьох кварталів 2016 року. Тобто не пізніше 09.11.16 р.

Відповідно, за звітний період «Рік» — буде подано вже річну ПНП-звітність, до якої увійдуть показники за вересень — грудень 2016 року. Разом з нею потрібно подати і річну фінзвітність.

Звідси запитання — навіщо тоді в «неприбутковому» Звіті Мінфін залишив поля, в яких проставляються відмітки для квартального періоду?

На наш погляд, це можна розцінити як недогляд з боку Мінфіну. Адже в п.п. 133.4.3 ПКУ йдеться про подання квартальної декларації з ПНП, а не «неприбуткового» Звіту.

Більш того, після порушення вимог п. 133.4 ПКУ (як кажуть самі податківці у листі № 33649) неприбуткова організація взагалі втрачає право подавати Звіт. Тобто переходити на квартальний «неприбутковий» Звіт просто не може.

Єдиний варіант — використати поля для квартальної звітності у випадку якщо, наприклад, порушення відбулося у вересні. Тоді організація вимушена подати Звіт за період, який дорівнює трьом кварталам. Відповідно, і відмітку необхідно ставити вже в полі «Три квартали».

Але з іншого боку — податківці наполягали на тому, щоб порушник зазначав саме місяць (у разі порушення у вересні — «09»). Сподіваємося на те, що контролери прояснять цей момент.

В усьому іншому заголовна частина нової форми Звіту нічим не відрізняється від заголовної частини «старої». Тому одразу перейдемо до його основної частини.

Основна частина

Частина I. Цей розділ потрібно заповнити усім неприбутковим організаціям, незалежно від того, чи порушували вони вимоги п. 133.4 ПКУ.

Доходи (ряд. 1.1 — 1.16). Головна зміна тут полягає в тому, що тепер не буде дроблення доходів залежно від виду неприбуткової організації. Тому зазначати в цих рядках необхідно буде тільки ті дані, які відображають особливості діяльності саме вашої організації (лист № 33649).

Крім того:

1. Доведеться деталізувати джерела отримання безоплатних надходжень, безповоротної фіндопомоги або добровільних пожертвувань. Наприклад, чи була це:

• благодійна допомога (ряд. 1.15.1);

• гуманітарна допомога (ряд. 1.15.2 ГД = підсумок за гр. 9 табл. 2 додатка ГД);

• суми коштів, перераховані для цілей АТО (ряд. 1.15.3).

2. З’явився ще один рядок, якого не було в попередній формі — ряд. 1.11 для відображення вартості активів, отриманих у результаті ліквідації юрособи. Очевидно, йдеться про активи, отримані відповідно до вимоги п.п. 133.4.1 ПКУ у результаті ліквідації іншої неприбуткової організації.

Витрати (ряд. 2.1 — 2.6). Таке ж «видове» об’єднання спіткало і витратну частину (тепер витрати не потрібно буде розбивати залежно від виду неприбуткової організації).

Проте розшифрувати доведеться напрями витрачання безоплатних надходжень, безповоротної фіндопомоги або добровільних пожертвувань. Наприклад:

• на благодійну допомогу (ряд. 2.6.1);

• на гуманітарну допомогу (ряд. 2.6.2 ГД = підсумок за гр. 8 табл. 3 додатка ГД);

• на кошти для цілей АТО (ряд. 2.6.3).

Ну і звичайно додався ряд. 2.5, призначений для відображення вартості активів, переданих іншим організаціям у зв’язку з ліквідацією неприбутківця (антипод нового ряд. 1.11).

Частина ІІ. Як і раніше, цю частину Звіту використовуємо лише у тому разі, якщо не змогли виконати вимоги п. 133.4 ПКУ.

Зверніть увагу! Унаслідок того, що вимоги до неприбуткових організацій у 2015 році були відчутно підкориговані, змінився і внутрішній зміст розділу.

Тепер розрахувати ПНП-зобов’язання (за ставкою 18 %) доведеться:

• від суми коштів, витрачених не за цільовим призначенням, у тому числі гуманітарної допомоги (ряд. 3.1 ГД = підсумок за гр. 7 табл. 4 додатка ГД);

• від суми доходу (прибутку) або її частини, які були розподілені серед засновників (учасників), членів організації, працівників, членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб (ряд. 4).

Обережно! Згідно з формою Звіту з-під ПНП-обкладення випадають оплата праці та нарахування ЄСВ переліченим вище особам. Але сюди можна віднести і компенсаційні витрати на відрядження та підвищення кваліфікації за профільними напрямами. А ось виплати таким особам за цивільно-правовими договорами контролери забороняють (лист ДФСУ від 03.10.16 р. № 21415/6/99-99-15-02-02-15). Детальніше про це читайте на с. 6.

Виправлення помилок. Також є у Звіті і окрема частина, призначена для виправлення помилок, що містяться в раніше поданій звітності. Тут нічого нового. Тільки-от:

• збільшення/зменшення податкового зобов’язання доведеться зазначати в загальному ряд. 7 (зі знаком «+» або «-»);

• та й номери рядків додатка ВП, в яких відбувається деталізація виправлених допущених промахів, змінилися.

Завершальна частина

А ось тут з’явилася нова цікавинка — таблиця, в яку організація повинна проставити відмітки про подання фінзвітності разом з «неприбутковим» Звітом. Причому для кожної з форм (від форми № 1 до форми № 7) є своя окрема клітинка.

Але навіщо? Адже якщо неприбутківець не порушив вимоги п. 133.4 ПКУ, він узагалі не зобов’язаний подавати фінзвітність (категорія 102.04 ЗІР ДФСУ). І навіть якщо порушив — то подавати Звіт йому вже «не випадає».

Контролери пояснюють (у листі № 33649)це поле заповнюється у разі подання фінзвітності за бажанням неприбуткової організації (звичайно, якщо вона не виходила за майже встановлених правил).

Тому якщо у вас таке бажання виникло — поставте відмітку «+» у графі, що відповідає формі вашої фінзвітності, і подайте її разом із Звітом.

Додатки

Додаток ВП. Призначення цього додатка також залишилося тим самим. Як і раніше, його подають у складі Звіту (звітного або звітного нового) у разі самостійного виправлення помилок.

Причому виправити за допомогою додатка ВП можна лише помилки, пов’язані з розрахунком податкових зобов’язань у разі витрачання коштів за нецільовим призначенням та/або розподілу доходів серед засновників (учасників), працівників, членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб.

Для того щоб уточнити показники частини I Звіту, неприбуткова організація повинна скористатися уточнюючим Звітом або Звітом з позначкою «звітний новий». У такому разі — достатньо заповнити відповідну частину основного Звіту (без подання додатка ВП).

Додаток ВП складається з двох таблиць:

таблиця 1 призначена для обліку помилок у звітному періоді, що настає за періодом, у якому виявлено такі помилки;

• у таблиці 2 відображаються результати виправлення помилок. Дані з цієї таблиці переносяться до основної частини Звіту (рядки 7 — 9).

Фактично вона повторює перші три рядки останнього розділу Звіту, оскільки відображає інформацію про суму штрафу (ряд. 6) та пені (ряд. 7).

Увага! Такі дані потрібно зазначати тільки у тому разі, якщо виправлення помилки призвело до збільшення податкового зобов’язання (у ряд. 5 позитивне значення).

Додаток ГД. А цей додаток необхідно заповнювати у разі здійснення операцій, пов’язаних з гуманітарною допомогою (заповнені ряд. 1.15.2 ГД, 2.6.2 ГД і 3.1 ГД основної частини Звіту).

І попри те, що назва додатка змінилася (тепер вона називається «Інформація щодо операцій з гуманітарною допомогою»), проте суть його залишилася колишньою.

Зміни в цьому документі незначні, та звернути на них увагу все ж варто. Отже, для відображення даних у додатку є 5 таблиць:

Таблиця 1

Тут з’явилася маленька примітка (3), яка закликає переносити до таблиці 1 дані з таблиці 5 додатка ГД за минулий звітний період.

Таблиця 2

У ній, крім звичних даних (таких як: яка гуманітарна допомога і від кого була отримана у звітному періоді — гр. 10 — 12) доведеться додатково зазначити дані митної декларації, за якою було здійснено ввезення товарів на митну територію України (дата, номер, код товару за УКТ ЗЕД). Але! Це «покращення» стосується тільки імпортних товарів.

Підсумкову суму за гр. 9 таблиці (вартість гуманітарної допомоги в перерахунку за курсом НБУ) переносимо до ряд. 1.15.2 ГД.

Таблиця 3

Тут є невелике уточнення — тепер щодо платників-набувачів, які не мають коду за ЄДРПОУ, у гр. 2 таблиці слід зазначати реєстраційний (обліковий) номер, який присвоюється таким особам контролюючим органом. Але якщо це фізичні особи, то, як і раніше, заповнювати гр. 2 не потрібно.

Сумарне значення гр. 8 (вартість гуманітарної допомоги) переносимо до ряд. 2.6.2 ГД Звіту.

Таблиця 4 і таблиця 5 помінялися місцями.

Тепер у таблиці 4 відображаємо дані про гуманітарну допомогу, використану не за цільовим призначенням. Сумарне значення гр. 7 такої таблиці (вартість гуманітарної допомоги) переносимо до ряд. 3.1 ГД Звіту.

А в таблиці 5 — залишок нерозподіленої гуманітарної допомоги на кінець звітного (податкового) року.

Перевірте себе! Дані граф таблиці 5 повинні дорівнювати позитивному значенню різниці відповідних граф таблиць 1 — 4. Тобто:

Гр. 7 табл. 5 = (Підсум.гр. 7 табл. 1 + Підсум.гр. 9 табл. 2) - (Підсум.гр. 8 табл. 3 + Підсум.гр. 7 табл. 4) > 0.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі