Теми статей
Обрати теми

Дохід єдиноподатника у валюті

Як визначається дохід юрособи — платника єдиного податку групи 3 при здійсненні операцій з експорту товарів (робіт, послуг), якщо валютні кошти надходять на розподільчий рахунок та підлягають обов’язковому продажу?

Дохід, виражений в інвалюті, перераховується у гривні за офіційним курсом Нацбанку на дату отримання такого доходу ( п. 292.5 ПКУ). Датою отримання доходу платника ЄП є дата надходження коштів у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) ( п. 292.6 ПКУ).

Разом з цим абзацом першим п. 2 постанови Нацбанку від 14.09.16 р. № 386 (далі — постанова № 386) на період з 15.09.16 р. до 15.12.16 р. (включно) встановлено вимогу щодо обов’язкового продажу частини валютної виручки.

Уповноважений банк зобов’язаний попередньо зараховувати надходження в інвалюті на окремий аналітичний рахунок балансового рахунка 2603 «Розподільчі рахунки суб’єктів господарювання» .

Продаж здійснюється уповноваженим банком у розмірі 65 % без доручення клієнта і виключно наступного робочого дня після надходжень валюти на розподільчий рахунок. Решта надходжень в інвалюті залишається в розпорядженні резидентів та нерезидентів (абзаци другий, двадцять перший — двадцять п’ятий п. 2 постанови № 386).

Враховуючи те, що розподільчі рахунки використовуються банківськими установами при перерахуванні певних видів доходів в інвалюті на поточні рахунки клієнтів як транзитні, то доходом юрособи — платника ЄП групи 3 від здійснення операцій з експорту товарів (робіт, послуг) є сума коштів:

• яка надійшла на поточний рахунок юрособи, в гривнях після обов’язкового продажу на міжбанку;

• в інвалюті, перерахована у гривні за офіційним курсом Нацбанку на дату її надходження на поточний рахунок в інвалюті.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 108.01.02

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі