Теми статей
Обрати теми

Додаток ДС9: які обсяги постачання до нього включати

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 01.08.16 р. № 16486/6/99-99-15-03-02-15

У листі, що коментується, податківці пояснили, як правильно заповнити сільгосптоваровиробнику додаток ДС9 до спецрежимної ПДВ-декларації.

Нагадаємо, що для застосування спецрежиму з ПДВ у сільгосптоваровиробника питома вага вартості поставлених сільгосптоварів/послуг має становити не менш як 75 % вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно (п. 209.6 ПКУ).

Про те, що аграрій дотримується кожного місяця 75 %-критерію, він повідомляє у додатку ДС9 до спецрежимної ПДВ-декларації (код «0121» / «0122» / «0123»).

Для розрахунку такої питомої ваги враховуються загальні обсяги постачання (без ПДВ) та обсяги постачання (без ПДВ) сільськогосподарських товарів/послуг, тобто всі оподатковувані операції. З цим сперечатися ніхто не буде.

Як же бути з неоподатковуваними операціями (звільненими від оподаткування чи негосподарськими). При використанні товарів/послуг чи необоротних активів, щодо яких «вхідний» ПДВ був включений до податкового кредиту, у цих операціях аграрій має нарахувати ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ. Чи слід такі операції включати до розрахунку питомої ваги, а саме до загальної вартості поставлених товарів/послуг?

Податківці несподівано визнали, що цього робити не потрібно. Річ у тім, що нарахування податкових зобов’язань відповідно до п. 198.5 ПКУ не пов’язане з постачанням товарів/послуг.

На наш погляд, висновки хоч і лояльні, та все ж доволі спірні. Справа в тому, що відповідно до п.п. 14.1.191 ПКУ такі операції є постачанням товарів. А тому ми б не радили сліпо орієнтуватися на ці роз’яснення. Тим паче що лист, який коментується, це індивідуальна консультація.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі