Теми статей
Обрати теми

Депонована зарплата — готівку можна використати у госпдіяльності

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист Нацбанку від 07.06.16 р. № 50-0004/48214

У листі, який коментується, банкіри роз’яснили, що робити з готівкою, яка отримана на виплату зарплати, у випадку депонування зарплати?

Нацбанк, спираючись на норми п.п. 3.9 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Нацбанку від 15.12.04 р. № 637 (далі — Положення № 637), дійшов висновку, що готівка, отримана підприємством у касі банку на виплати, пов’язані з оплатою праці, і не виплачена працівникам підприємства в установлені строки, має бути в обов’язковому порядку депонована. Тобто касир має поставити у видатковій відомості проти прізвища осіб, яким не здійснено виплату зарплати, відбиток штампа або зробити напис «Депоновано».

Водночас такі висновки стосуються тільки заповнення первинних документів із видачі готівки і визначення сум зарплати, які не було видано працівникам.

Щодо подальшої долі готівки, яка була отримана у банку на видачу зарплати, в Положенні № 637 нічого не сказано. Там лише є твердження, що «зарплатну» готівку понад ліміт можна зберігати не більше 3 робочих днів, включаючи день одержання готівки в банку (п.п. 2.10 Положення № 637).

Спираючись на це, банкіри цілком справедливо зазначили, що готівку, яка лишилася після видачі зарплати, можна або:

здати до банку;

залишити в касі підприємства та використовувати на потреби, що виникають у процесі його функціонування.

Отже, суб’єкт господарювання може на свій розсуд використати готівку, яка була отримана для виплати депонованої зарплати.

Водночас слід пам’ятати, що лишити в касі можна лише кошти у межах установленого ліміту. Річ у тім, що «зарплатну» готівку можна зберігати в касі підприємства лише 3 дні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі