Теми статей
Обрати теми

Місцеві податки і збори: як встановлюватимуть їх розмір на 2017 рік

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 15.06.16 р. № 10340/5/99-99-12-02-03-16

У листі, що коментується, податківці пояснили, коли саме органи місцевого самоврядування мають прийняти рішення, яким визначать правила стягнення місцевих податків і зборів на 2017 рік.

Нагадаємо, що за загальними правилами рішення про встановлення місцевих податків та зборів офіційно оприлюднюється відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлюваних місцевих податків та зборів або змін (плановий період). В іншому разі норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що настав за плановим періодом (п.п. 12.3.4 ПКУ).

Виходячи з цього органи місцевого самоврядування мали б уже встановити правила стягнення місцевих податків і зборів на наступний рік і оприлюднити їх.

Водночас, на думку контролерів, ці загальні правила, спираючись на які органи місцевого самоврядування мають визначати розмір місцевих податків і зборів, у 2016 році не застосовуються. Всьому виною п. 4 розд. II «Прикінцеві положення» Закону України від 24.12.15 р. № 909-VIII. Ним визначено, що в 2016 році до відповідних рішень органів місцевого самоврядування про встановлення місцевих податків і зборів на 2016 рік не застосовуються вимоги, встановлені п.п. 12.3.4 ПКУ.

Крім того, п.п. 12.4.3 ПКУ визначено право органів місцевого самоврядування до початку наступного бюджетного періоду приймати рішення про встановлення місцевих податків та зборів, зміну розміру їх ставок тощо.

Виходячи з цього контролери постановили, що рішення органів місцевого самоврядування щодо встановлення на 2017 рік місцевих податків і зборів мають бути прийняті до початку такого бюджетного року, тобто до кінця 2016 року.

Ми не згодні з цим твердженням. Річ у тім, що п. 4 розд. II «Прикінцеві положення» Закону України від 24.12.15 р. № 909-VIII поширюється виключно на рішення про встановлення місцевих податків і зборів на 2016 рік. Тобто рішення про встановлення місцевих податків і зборів на 2017 рік та подальші роки повинні прийматися відповідно до вимог діючого ПКУ. З нами погоджується і Держрегуляторна служба на своєму офіційному сайті (http://www.dkrp.gov.ua/info/5297).

Отже, рішення про встановлення місцевих податків і зборів на 2017 рік уже мали бути прийняті і оприлюднені, як було сказано вище, до 15.07.16 р.

У разі, якщо орган місцевого самоврядування у цей термін не прийняв рішення про встановлення відповідних місцевих податків і зборів на наступний рік, такі податки відповдіно до п.п. 12.3.5 ПКУ до прийняття рішення справляються виходячи з норм ПКУ із застосуванням їх мінімальних ставок, а плата за землю справляється із застосуванням ставок, які діяли до 31 грудня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування плати за землю.

Таким чином, у разі, якщо орган місцевого самоврядування не прийняв рішення про встановлення відповідних місцевих податків і зборів на 2017 рік до 15.07.16 р., такі податки і збори у 2017 році мають справлятися із застосуванням їх мінімальних ставок, а плата за землю — із застосуванням ставок, які діяли до 31.12.16 р.

Рішення про встановлення місцевих податків та зборів або їх зміну, прийняті після 15.07.16 р., застосовуватимуться з початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом, тобто з 01.01.18 р. (п.п. 12.4.3 ПКУ).

Однак контролери у листі, що коментується, дали зрозуміти, що встануть на сторону місцевих органів самоврядування, які пізно прийняли (чи ще приймуть) відповідні рішення про збільшення розміру місцевих податків.

Очевидно, що остаточну крапку у цьому спорі доведеться поставити суду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі