Теми статей
Обрати теми

Покупець виявився платником ПДВ: як відкоригувати зобов’язання

Кравченко Дар’я
Продавець виписав податкову накладну (ПН), але помилився і оформив її на неплатника ПДВ. До того ж зареєстрував її в ЄРПН та включив до податкових зобов’язань звітного періоду. Промах помітили тільки в наступному місяці. Як зробити коригування?

Фактично ваша помилка полягає в тому, що, складаючи ПН, ви неправильно зазначили ІПН покупця. Нагадаємо, щоб її виправити, необхідно:

• скласти «зменшуючий» РК, який анулює ПН з помилкою (з умовним ІПН «100000000000»);

• зареєструвати такий РК в ЄРПН самостійно;

• виписати нову ПН з правильним ІПН та зареєструвати її в ЄРПН.

Причому правильну ПН доведеться виписати датою складання першої («помилкової») ПН (п. 201.10 ПКУ). Тому, якщо з такого моменту минуло понад 15 календарних днів (але не більше 180 днів), вам загрожує штраф за затримку реєстрації ПН в ЄРПН (ст. 1201.1 ПКУ).

Ну а якщо реєстрація затягнеться на довше, то взагалі втратите таку можливість (лист ДФСУ від 17.09.15 р. № 21893/10/28-10-06-1121893). Більш того, покупець позбавиться податкового кредиту (ПК) і, відповідно, отримає можливість зіпсувати життя і вам, подавши на вас скаргу (п. 201.10 ПКУ). Отже, не зволікайте.

Тепер вирішимо питання з ПДВ-декларацією. На наш погляд, ви можете взагалі не відображати у ПДВ-звітності ані РК до «помилкової» ПН, ані другу ПН (категорія 101.20 ЗІР ДФСУ).

Тоді вам залишиться лише виправити неправильний ІПН покупця у додатку Д5 до декларації, до якої потрапила «помилкова» ПН.

Є тут лише один недолік — у вас з’являться розбіжності між даними ЄРПН та ПДВ-звітністю, що може стати формальним приводом для перевірки.

Але, якщо відобразити усі документи в ПДВ-звітності — буде ще гірше. Згадайте хоча б про самоштраф у розмірі 3 % від донарахованої суми ПДВ (див. «БТ», 2016, № 30, с. 16).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі