Теми статей
Обрати теми

Постачальник помилився в ІПН покупця: як сформувати податковий кредит

Кравченко Дар’я
Постачальник, заповнюючи податкову накладну (ПН), помилився у статусі контрагента, і виписав її як на неплатника ПДВ. На жаль, помилку виявлено вже після того, як з дати складання документа минуло 15 календарних днів. Як виправити ситуацію, щоб покупець усе-таки мав можливість сформувати податковий кредит?

Скажемо одразу — покупець матиме змогу сформувати податковий кредит (ПК) за операцією тільки після того, як постачальник правильно складе ПН та зареєструє її в ЄРПН (п. 198.6 ПКУ). І що швидше він це зробить — то краще.

Фактично продавець під час складання ПН припустився помилки в ІПН покупця. У результаті — ви не отримали ПН та втратили можливість сформувати ПК за операцією.

Щоб виправити цей промах, постачальнику необхідно:

• скласти «зменшуючий» РК, який анулює ПН з помилкою;

• самостійно зареєструвати такий РК в ЄРПН;

• виписати нову ПН з правильним ІПН та зареєструвати її в ЄРПН.

Причому правильну ПН йому доведеться скласти датою виписки першої («помилкової») ПН (п. 201.10 ПКУ).

На жаль, у вашому випадку з такого моменту минуло вже понад 15 календарних днів. Тому продавець буде змушений сплатити штраф згідно зі ст. 1201.1 ПКУ за затримку реєстрації ПН в ЄРПН.

Ну а якщо він затягне з цим більш ніж на 180 календарних днів, то на додачу взагалі втратить таку можливість (див. с. 5 цього номера). Відповідно, ви назавжди втратите право сформувати ПК за такою ПН.

Тому зволікати не можна. Якщо постачальник не квапиться — підштовхніть його в правильному напрямі — поскаржтеся на нього через додаток Д8 до ПДВ-декларації (п. 201.10 ПКУ).

А щойно ваші дії принесуть плоди і ПН потрапить до ЄРПН, у цьому ж періоді ви зможете включити ПН до розділу ІІ ПДВ-декларації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі