Теми статей
Обрати теми

Постачальник затримав «зменшуючий» РК: що робити покупцю?

Кравченко Дар’я
Постачальник надіслав покупцю «зменшуючий» розрахунок коригування для реєстрації в ЄРПН. Але зробив він це увечері останнього дня строку, встановленого ПКУ для реєстрації. У результаті покупець унести документ до ЄРПН не встиг. Штраф за затримку сплачувати не хочеться. Де і куди тепер поскаржитися на постачальника?

На жаль, поскаржитися на постачальника не вийде. Чому? Та тому, що п. 201.10 ПКУ дозволяє подати додаток Д8 до ПДВ-декларації тільки в двох випадках:

• у разі допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної (ПН);

• у разі порушення продавцем/покупцем граничних термінів реєстрації ПН/РК в Єдиному реєстрі ПН.

Обов’язок своєчасної реєстрації в ЄРПН у випадку зі «зменшуючим» РК лежить на покупцеві. Тому і відповідати за затримку буде саме він. Звичайно, це несправедливо.

Проте податківці вважають: штрафні санкції за порушення граничних термінів реєстрації ПН/РК в ЄРПН повинні застосовуватися до особи, на яку покладено обов’язок такої реєстрації, незалежно від причин, що призвели до порушення (лист ДФСУ від 26.11.15 р. № 25257/6/99-99-19-03-02-15; категорія 101.30 ЗІР ДФСУ).

Звичайно, до таких проблем краще готуватися заздалегідь — ще на етапі укладення договору постачання. Наприклад, у тексті документа передбачити обов’язок постачальника компенсувати вам штрафи за п. 1201.1 ПКУ у випадку, якщо порушення виникне з вини продавця («БТ», 2016, № 27-28, с. 35).

Ну а якщо ви цього не зробили — залишається боротися. Якщо контролери надішлють вам податкове повідомлення-рішення (за формою «Н»), ви зможете його оскаржити в адміністративному або судовому порядку. Хорошим прикладом у цьому випадку може стати постанова Київського окружного адмінсуду від 11.03.16 р. № 810/198/16БТ», 2016, № 27-28, с. 35).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі