Теми статей
Обрати теми

«Звідки виглядати, де тебе знайти?»: шукаємо працівника-інваліда

Білова Наталя, експерт з питань оплати праці
Із попереднього номера (див. «БТ», 2016, № 36, с. 3) ви вже знаєте, що працевлаштування інвалідів у межах установленого нормативу робочих місць — обов’язок роботодавця. Але чи повинен він самостійно шукати таких працівників, чи, може, йому достатньо оголосити відкрито про наявність вакантних «інвалідних» місць, та й по всьому? Давайте розбиратися у цьому важливому питанні разом!

Шукати чи не шукати: ось у чому питання

Виходячи з норм Закону № 875*, роботодавець повинен створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів. Займатися пошуком таких громадян з метою їх працевлаштування — не його справа.

* Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII.

Так, у ч. 1 ст. 18 цього Закону зазначено, що право інвалідів на працевлаштування та оплачувану роботу забезпечується шляхом безпосереднього їх звернення на підприємства або до державної служби зайнятості.

Від підприємства ж вимагається тільки (ч. 3 ст. 18 Закону № 875):

• виділяти і створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів;

• надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування інвалідів (про наявність створених робочих місць і вакансії за ними);

• звітувати перед Фондом інвалідів про зайнятість і працевлаштування інвалідів.

Бачите: серед перелічених обов’язків підприємства немає такого обов’язку, як пошук непрацевлаштованих інвалідів.

Пошуком відповідної роботи для цієї категорії працівників повинен займатися не сам потенційний роботодавець, а державна служба зайнятості.

До речі, ч. 3 ст. 181 Закону № 875 прямо так і говорить.

Цікаво, як довести, що «інвалідне» робоче місце ви створили і готові були працевлаштувати на нього інваліда? Для цього достатньо:

1) видати наказ по підприємству про виділення і створення робочих місць для працевлаштування інвалідів і внести до штатного розпису (зарезервувати) посади (професії), на які планується працевлаштувати інвалідів;

2) подати до центру зайнятості звіт за формою № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)», затвердженою наказом Мінсоцполітики від 31.05.13 р. № 316, зазначивши в його п. 4 розд. II, що на вакантну посаду потрібен інвалід.

Якщо є бажання, можете вжити ще й додаткових заходів.

А що Фонд інвалідів?

Ви виконали всі необхідні дії, передбачені Законом № 875 для працевлаштування інвалідів, — створили робочі місця і повідомили про це центр зайнятості, але ці місця так і залишилися незайнятими, оскільки центр зайнятості не направив до вас необхідну кількість інвалідів?

На наше глибоке переконання, жодні санкції за невиконання «інвалідного» нормативу у цьому випадку до вас застосовуватися не повинні. Чому? Усе просто.

Адміністративно-господарські санкції за робочі місця, призначені для працевлаштування інвалідів і не зайняті ними, сплата яких передбачена ст. 20 Закону № 875, є заходом впливу на правопорушника у сфері господарювання у зв’язку із вчиненням правопорушення, а не податком, збором (обов’язковим платежем), що підлягає обов’язковій сплаті. Така господарсько-правова відповідальність у підприємств (підприємців) настає в разі, якщо вони не доведуть, що вжили всіх залежних від них заходів, щоб не допустити цього господарського правопорушення (ч. 1 і 2 ст. 218 ГКУ).

Підтверджують це й суди (див., наприклад, постанови ВСУ від 16.04.13 р. № 21-81а13, а також ВАдСУ від 21.08.14 р. у справі № К/800/29264/14).

Чому справа дійшла до судів? Тому, що Фонд інвалідів, на жаль, завжди вважав, що роботодавці повинні не просто повідомити держслужбу зайнятості про наявність вакантних «інвалідних» місць, а самі знайти і працевлаштувати у себе потрібну кількість інвалідів.

Тож про всяк випадок будьте готові відстоювати свою правоту в суді.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі