Стара форма податкової накладної — не перешкода для податкового кредиту

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

Останнім часом зміни в ПДВ-сфері відбуваються так часто, що самі податківці не встигають за всіма нововведеннями. Так сталося і 01.04.16 р.

Нагадаємо: цього дня набрала чинності оновлена форма податкової накладної (ПН).

Але, на жаль, програмне забезпечення ДФСУ на той час ще не було готове. У результаті в Єдиному реєстрі ПН (ЄРПН) платники ПДВ могли зареєструвати ПН як за старою, так і за новою формою.

З одного боку, це помилка, з іншого — якщо ЄРПН пропустила таку ПН, значить, ніякого промаху немає зовсім? Ситуація вимагала роз’яснень, оскільки під удар потрапляли покупці, які могли позбутися права на податковий кредит (ПК) за «старою» ПН, хоча та й була зареєстрована в ЄРПН.

І тільки зараз контролери висловилися з цього приводу.

Вони погодилися з тим, що всі ПН підлягають реєстрації в ЄРПН у порядку, встановленому КМУ, та за формою, чинною на день такої реєстрації ( п. 3 Порядку № 1307*).

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

Більш того, постачальник (продавець) зобов’язаний скласти ПН у форматі, затвердженому в установленому порядку, та надіслати її до ЄРПН (п. 5 Порядку № 1246**).

** Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1246.

Але саме ДФСУ проводить розшифрування такого документа, перевіряє ЕЦП, визначає відповідність електронного документа формату, затвердженому в установленому порядку, та у разі відсутності причин для відмови реєструє ПН (п. 7 Порядку № 1246).

Тому контролери доходять висновку — якщо платник ПДВ надіслав на реєстрацію до ЄРПН «стару» ПН і в реєстрації такої ПН не відмовлено, це не може бути єдиною підставою для невизнання ПК за такою ПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі