«Чорнобильська» і «бойова» відпустки: комбінувати не можна! Поки що…

Бєлєвцова Людмила, експерт з питань оплати праці
Мінсоцполітики у листі від 18.08.16 р. № 454/13/116-16 зробило висновок: працівник-чорнобилець категорії 1 або 2, який одночасно є учасником бойових дій / інвалідом війни, повинен обрати вид відпустки, якою він бажає скористатися за основним місцем роботи в календарному році: «чорнобильською» чи «бойовою». Наскільки обґрунтований такий висновок, з’ясуємо у нашій статті.

Додаткова відпустка для сумісника

У листі, що розглядається, ідеться про надання додаткової оплачуваної відпустки особам, віднесеним до категорій 1 і 2 постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи (п. 22 ч. 1 ст. 20 і п. 1 ч. 1 ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII, далі — Закон № 796), і про надання додаткової оплачуваної відпустки учасникам бойових дій / інвалідам війни ( ст. 772 КЗпП, ст. 162 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР, далі — Закон № 504).

У центрі уваги запитання: чи може працівник, який віднесений до категорії 1 або 2 постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи і одночасно є учасником бойових дій / інвалідом війни (за наявності документів, що підтверджують зазначені статуси), за основним місцем роботи скористатися «чорнобильською» та «бойовою» додатковими відпустками протягом одного календарного року?

Наголосимо, що питання актуальне тільки для комбінування таких відпусток за основним місцем роботи працівника. Річ у тім, що за сумісництвом «чорнобильська» додаткова відпустка не надається (лист Мінсоцполітики від 18.05.11 р. № 164/13/116-11). Отже, апріорі працівник-чорнобилець, який є учасником бойових дій / інвалідом війни, за сумісництвом може скористатися тільки додатковою відпусткою як учасник бойових дій / інвалід війни.

А що ж основні працівники?

Додаткова відпустка для «основного» працівника

Особам, віднесеним до категорій 1 і 2 постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, надається додаткова відпустка зі збереженням зарплати тривалістю 14 робочих днів (16 календарних днів) на рік. Ця відпустка визначена як компенсація і пільга для працівників-чорнобильців категорій 1 і 2 (ст. 20 і 21 Закону № 796).

Учасникам бойових дій, інвалідам війни, статус яких визначено Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII (далі — Закон № 3551), надається додаткова відпустка зі збереженням зарплати тривалістю 14 календарних днів на рік ( ст. 772 КЗпП, ст. 162 Закону № 504). При цьому п. 12 ч. 1 ст. 12 і п. 17 ч. 1 ст. 13 Закону № 3551 зазначену відпустку для учасників бойових дій і інвалідів війни визначено як пільгу.

Зазначимо, що «чорнобильська» додаткова відпустка і додаткова відпустка бійцям не є щорічними відпустками, а отже, їх надання прив’язане до календарного року. Про цей момент зазначено в листі, що коментується.

При цьому Мінсоцполітики робить наголос на ст. 60 Закону № 796. Озвучимо її. «Особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, які мають одночасно право на інші пільги та компенсації, передбачені законодавством України, надаються за їх вибором пільги та компенсації відповідно до одного із законів України»*.

* У такій редакції ст. 60 Закону № 796 викладена Законом України від 28.12.2014 р. № 76-VIII і діє з 01.01.15 р.

Як уже було зазначено, «чорнобильська» відпустка визначена як компенсація та пільга, а відпустка «бійцям» — як пільга. На думку Мінсоцполітики, зазначені пільги є однотипними. Спираючись на такі моменти і ст. 60 Закону № 796, головне «трудове» відомство робить висновок: працівник, який має статус учасника бойових дій (інваліда війни) і одночасно є постраждалим унаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1 або 2, має право на додаткову відпустку із збереженням зарплати згідно з одним із зазначених законів ( Законом № 504 або Законом № 796) на його вибір.

Свій вибір працівник, наприклад, може озвучити у заяві про надання однієї із зазначених відпусток за основним місцем роботи. Якщо протягом календарного року працівник звернеться до роботодавця з проханням про надання іншого виду відпустки, то роботодавець має право йому відмовити, посилаючись на ст. 60 Закону № 796. Тобто, якщо в поточному календарному році за основним місцем роботи працівник уже скористався «чорнобильською» додатковою відпусткою, то роботодавець може не задовольняти його прохання про надання додаткової відпустки як учаснику бойових дій або навпаки.

Яка відпустка вигідніша?

Окремо зазначимо, що роботодавцю вигідно надавати саме «чорнобильську» додаткову відпустку, оскільки оплата днів такої відпустки роботодавцю компенсується з бюджету органами соцзахисту населення (відповідно до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 20.09.05 р. № 936). При цьому проблем з такою компенсацією, як правило, не виникає, на відміну від компенсації додаткової відпустки, передбаченої ст. 162 Закону № 504. Та і працівнику, який бажає відпочити, «чорнобильська» додаткова відпустка припаде до душі, оскільки її тривалість більша, ніж тривалість додаткової відпустки як учаснику бойових дій / інваліду війни.

Ось так через нормативну перешкоду працівник, який є одночасно постраждалим унаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1 або 2 і учасником бойових дій / інвалідом війни, за основним місцем роботи може скористатися додатковою відпусткою, що відповідає тільки одному його статусу. Мабуть, законодавці теж побачили таку несправедливість: чому працівник, який має обидва із зазначених статусів, повинен зазнавати утисків свого права на додаткові відпустки згідно зі ст. 20 і 21 Закону № 796 і ст. 162 Закону № 504?

Чи є «світло в кінці тунелю»?

Так з’явився законопроект (зареєстрований 12.08.16 р. за № 5025), яким передбачається усунути зазначену несправедливість.

По-перше, законопроект передбачає виключення згадки про додаткову відпустку учасникам бойових дій і інвалідам війни з п. 12 ч. 1 ст. 12 і п. 17 ч. 1 ст. 13 Закону № 3551, тим самим вивівши таку відпустку з категорії пільг. У такому разі ст. 60 Закону № 796 уже не буде поширюватися на «бойову» відпустку. Отже, працівник-чорнобилець категорії 1 або 2, який є учасником бойових дій / інвалідом війни, зможе скористатися «чорнобильською» і «бойовою» додатковими відпустками.

По-друге, для вирішення питання про фінансування додаткової відпустки бійцям законодавці планують вписати ст. 162 Закону № 504 в ч. 1 ст. 23 цього Закону, тим самим зазначивши, що додаткову відпустку учасникам бойових дій та інвалідам війни оплачує роботодавець за рахунок коштів на оплату праці (без жодних подальших компенсацій з бюджету).

Підкреслимо, що доки зазначений законопроект не набув офіційного статусу, варто прислухатися до думки Мінсоцполітики, викладеної в листі, що коментується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі