Теми статей
Обрати теми

Валютні обмеження: нове продовження & послаблення

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій

На заміну постанові Правління НБУ від 07.06.16 р. № 342 (див. «БТ», 2016, № 24, с. 4), що втратила чинність у зв’язку із закінченням строку її дії (14.09.16 р.), у цей же день Нацбанк прийняв постанову, що коментується. Вона не є революційною. Її новели здебільшого давно знайомі, оскільки співзвучні попередній постанові. І все ж приємно те, що прийдешні новації і надалі пом’якшують деякі адміністративні обмеження, запроваджені у 2014 — 2015 роках для стабілізації ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках. Відзначимо окремі з них.

Зокрема, передбачено, що клієнти банків можуть отримувати готівкові кошти в інвалюті або банківські метали з поточних і депозитних рахунків через каси та банкомати на суму до 250000 грн. на добу на одного клієнта (в еквіваленті) (п.п. 9 п. 6 постанови № 386). Раніше ця сума становила 100000 грн.

Компанії-резиденти, які отримали від нерезидентів кредити або позики, зможуть купувати інвалюту для погашення заборгованості навіть за наявності на їх рахунках власних коштів в інвалюті на суму більше 25 тис. дол. США. Це буде дозволено тільки за умови цільового використання придбаних валютних коштів.

Крім того, ще три місяці суб’єкти господарювання мають можливість купувати/перераховувати валюту для повернення за кордон дивідендів з корпоративних прав/акцій за 2014 і 2015 роки. Проте, як і раніше, для такої репатріації повинні виконуватися умови, встановлені п. 19 постанови № 386.

Незмінними залишилися норми щодо:

дозволу здійснювати операції з продажу готівкової іноземної валюти або банківських металів одній особі в один операційний (робочий) день у сумі, що не перевищує в еквіваленті 12000 грн. у межах однієї банківської установи (п.п. 3 п. 6 постанови № 386);

заборони купівлі, перерахування іноземної валюти на підставі індивідуальних ліцензій Нацбанку, крім:

• розміщення юрособами валютних цінностей на рахунках за межами України;

• виконання резидентом-гарантом (поручителем) забезпечених гарантією (порукою) зобов’язань за кредитом, наданим міжнародною фінансовою організацією або за участю іноземного експортно-кредитного агентства;

• сплати суб’єктами господарювання — резидентами вступних або членських внесків в інвалюті для забезпечення поточної діяльності юросіб-нерезидентів;

• інших операцій юросіб, що здійснюються на підставі індивідуальних ліцензій НБУ, за умови, що загальна сума цих операцій у межах однієї індивідуальної ліцензії протягом одного календарного місяця не перевищує 50000 дол. США (еквівалент цієї суми в іншій валюті за офіційним курсом гривні до інвалют, установленим НБУ на дату переказу) (п.п. 20 п. 6 постанови № 386).

На місці залишилися й 120-денне обмеження на проведення розрахунків за експортно-імпортними контрактами та вимога щодо обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України, у тому числі безпосередньо Нацбанку, 65 % надходжень інвалюти.

Водночас введено і нові обмеження. Фізичним особам заборонено здійснювати операції в готівковій формі на підставі індивідуальних ліцензій Нацбанку (п. 7 постанови № 386). Щоправда, у цьому загальному правилі є виняток: така вимога не поширюються на операції, що здійснюються на підставі індивідуальних ліцензій НБУ, виданих до набрання чинності цією постановою.

Ця заборона є однією з підстав для відмови Нацбанком у видачі фізособам індивідуальних ліцензій. Це покликане запобігти непродуктивному відпливу капіталу з країни.

Постанова № 386 діє з 15.09.16 р. до 15.12.16 р. включно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі