Теми статей
Обрати теми

Транспортний податок «поза законом»: позиція ВАдСУ

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій
Постанова ВАдСУ від 30.08.16 р. № К/800/8077/16

Суть справи: власник транспортного засобу (фізособа) подав позов до суду про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення (ППР) щодо нарахування транспортного податку (ТП).

Теоретично податківці все зробили правильно, тобто, виконуючи вимоги пп. 267.6.1 і 267.6.2 ПКУ, вони:

• нарахували ТП для фізособи;

• надіслали їй відповідне ППР для оплати податку до 01.07.15 р.

Проте платник податків визнав такі дії податківців неправомірними. Справа дійшла до ВАдСУ.

Найцікавіше, що ВАдСУ, на відміну від перших двох судових інстанцій, погодився з позивачем, оскільки не виконано усі вимоги, необхідні для визнання ТП обов’язковим до сплати у 2015 році.

Звичайно, з тим, що 01.01.15 р. Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.14 р. № 71-VIII було запроваджено новий ТП, не посперечаєшся (див. «БТ», 2015, № 1-2, с. 32). Платниками ТП були власники транспортних засобів віком до 5 років і об’ємом понад 3000 куб. см.

Але! ВАдСУ звернув увагу на те, що ТП — це місцевий податок, оскільки він:

• не входить до переліку загальнодержавних податків і зборів ( ст. 9 ПКУ);

• є складником податку на майно, який належить саме до місцевих податків ( п.п. 10.1.1 ПКУ).

Правом установлювати місцеві податки (а отже, і ТП) наділені виключно відповідні сільські, селищні, міські ради в межах їх повноважень.

Причому рішення про встановлення місцевих податків і зборів органи місцевого самоврядування зобов’язані офіційно оприлюднити до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування встановлених місцевих податків та зборів або змін (плановий період) ( п.п. 12.3.4 ПКУ).

В іншому разі норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим.

Оскільки місцеві ради не приймали і не могли прийняти та офіційно оприлюднити до 15.07.14 р. рішення про встановлення таких податків і зборів, новий податок не може бути визнаний обов’язковим до сплати, принаймні у 2015 році.

Хоча у разі, якщо місцева рада не прийняла рішення про встановлення місцевих податків і зборів, що є обов’язковими згідно з нормами ПКУ, такі податки до прийняття рішення справляються виходячи з норм ПКУ із застосуванням їх мінімальних ставок ( п.п. 12.3.5 ПКУ).

Проте ТП у 2015 році все одно не підлягає сплаті з тієї причини, що в цьому випадку:

1) наявне неоднозначне (множинне) трактування прав та обов’язків платників податків.

А у разі, коли норми ПКУ чи інших нормативно-правових актів суперечать між собою та припускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов’язків платників податків або контролюючих органів, внаслідок чого є можливість прийняти рішення як платника податків, так і контролюючого органу, рішення приймається на користь платника податків ( п. 56.21 ПКУ);

2) порушено принцип стабільності.

Адже зміни до будь-яких елементів податків і зборів не можуть вноситися пізніше ніж за 6 місяців до початку нового бюджетного періоду ( п.п. 4.1.9 ПКУ);

3) не застосовний принцип зворотної дії.

Нагадаємо: згідно з цим принципом закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи ( ст. 58 ПКУ). У випадку з ТП — жодного пом’якшення якраз і не було.

Враховуючи усе сказане, а також практику та рішення Європейського Суду з прав людини, ВАдСУ дійшов висновку — визначення податкового зобов’язання за ТП за 2015 рік є протиправним!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі