Теми статей
Обрати теми

Правила підтвердження форс-мажору

Децюра Сергій
Через надзвичайну ситуацію у м. Балаклія Харківської області постраждала складська будівля підприємства, в якій знаходився товар. У зв’язку з цим підприємство не змогло своєчасно виконати договірні зобов’язання перед своїм контрагентом. Як підтвердити, що невиконання договірних зобов’язань зумовили форс-мажорні обставини?

Сам факт виникнення фарс-мажорних обставин на відповідній території не слугує доказом того, що саме ця подія завадила суб’єкту господарювання виконати покладені на нього зобов’язання. Підтвердити цей факт можна, тільки маючи на руках Сертифікат про форс-мажорні обставини. Його видає Торгово-промислова палата України (ТПП).

Щоб отримати такий документ, суб’єкт господарювання має виконати низку дій (розд. 6 Регламенту, затвердженого рішенням ТПП від 18.12.14 р. № 44(5)).

1. Оформити заяву. Форма заяви наведена у додатках до Регламенту. У заяві, зокрема, вказують інформацію про:

• зобов’язання (за договором, угодою та/або законом), які не можуть бути виконані у встановлений термін внаслідок настання форс-мажорних обставин;

• саму непередбачувану подію, яка призвела до невиконання зобов’язань (початок її виникнення і термін дії);

• телефонні номери для зв’язку, електронну адресу, спосіб отримання сертифіката (особисто, через уповноважену особу, кур’єрською чи звичайною поштою тощо).

Важливо! Заяву підписує керівник суб’єкта господарювання або за його дорученням — довірена особа. Заява фізособи подається за її підписом особисто або за її дорученням — довіреною особою.

2. Підготувати пакет документів, які підтверджують форс-мажор. Такий пакет документів включає в себе:

1) копію договору, контракту, угоди тощо (з усіма додатками, змінами та доповненнями, специфікаціями) або копію нормативного акта, в якому передбачено зобов’язання, що не було виконано;

2) дані заявника про обсяг виконаних зобов’язань за договором або відповідно до акта органів держвлади;

3) дані заявника про невиконані зобов’язання за договором або відповідно до акта органів державної влади, які неможливо виконати через настання форс-мажорних обставин;

4) оригінали документів компетентних державних органів, що підтверджують факт обставин, на які посилається заявник, і день їх настання.

3. Подати заяву та пакет документів до ТПП чи її регіонального представництва.

Увага! Регіональні ТПП не видають документи, що стосуються зобов’язань за:

• умовами зовнішньоторговельних угод і міжнародних договорів;

• умовами зовнішньоекономічних договорів, контрактів, типових договорів, угод, в яких безпосередньо передбачено віднесення такої функції до компетенції ТПП України (розд. 4 Регламенту).

Розгляд заяви може тривати протягом 7 робочих днів із дня звернення суб’єкта господарювання та протягом 21 робочого дня — з дня звернення фізособи.

Після закінчення розгляду документів ТПП чи її регіональне представництво оголошує «вирок». Якщо форс-мажорні обставини та їх вплив на невиконання зобов’язань підтверджено, то вам видають Сертифікат про форс-мажорні обставини на встановленому бланку українською, російською або іноземною мовою.

Важливо! Сертифікат видається на певні цілі, наприклад, для уникнення відповідальності перед контрагентом, податковими органами чи для відшкодування збитків.

Засвідчення форс-мажорних обставин відбувається на платній основі (розд. 7 Регламенту). Розмір такої плати залежить від терміновості отримання Сертифіката. Знайти тарифи ви можете на сайті ТПП (https://ucci.org.ua/tarifi-rakhunok-akti).

Суб’єкти малого підприємництва можуть отримати Сертифікат безкоштовно, якщо нададуть документи, що підтверджують їх статус як суб’єкта малого підприємництва.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі