Теми статей
Обрати теми

Виплачуєте держдивіденди — сплатіть авансовий внесок з податку на прибуток!

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Павленко Олексій

У листі, що коментується, податківці дали відповідь на запитання: чи слід держпідприємствам при виплаті частини чистого прибутку (доходу) сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток (ПНП)?

Контролери переконані — слід.

Пояснюють вони це тим, що поняття «частина чистого прибутку (доходу) державного підприємства» та «дивіденди від господарських організацій, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави» є тотожними.

На такий висновок їх наштовхує діюче на сьогодні поняття «дивіденди» (п.п. 14.1.49 ПКУ). Нагадаємо, що на сьогодні для цілей оподаткування до дивідендів прирівнюється також платіж у грошовій формі, що здійснюється юридичною особою на користь її засновника та/або учасника (учасників) у зв’язку з розподілом чистого прибутку (його частини).

Враховуючи це, податківці переконані, що виплата частини чистого прибутку (доходу) держпідприємства на користь свого засновника (держави) є дивідендом для цілей оподаткування ПНП.

Отже, на таку виплату поширюються загальні правила оподаткування ПНП. Тобто при сплаті (до державного чи місцевого бюджетів) частини чистого прибутку (доходу) таке підприємство має до/або одночасно з такою виплатою сплатити авансовий внесок з ПНП (п.п. 57.11.2 ПКУ).

Зверніть увагу! При виплаті держдивідентів за неповний рік доведеться сплачувати авансовий внесок із всієї суми. Адже правило розрахунку такого авансу з «вершка» (із суми перевищення дивідендів над сплаченою сумою ПНП за відповідний період) працює тільки за результатами року (лист ДФСУ від 03.10.16 р. № 21414/6/99-99-15-02-02-15)*.

* Див. також статтю «Залік дивідендних авансів у зменшення ПНП за підсумками півріччя» // «БТ», 2016, № 31, с. 21.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі