№15

Бухгалтерський тиждень, квітень, 2017/№ 15 Інші номери журналу ›
  • Призупинення реєстрації ПН/РК у ЄРПН: розпочинаємо «з хвоста» Постанова КМУ від 29.03.17 р. № 190 «Про встановлення підстав для прийняття рішення комісією ДФС про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або про відмову в такій реєстрації»
  • Продаж 50 % валютних надходжень та інші пом’якшення валютних обмежень Постанова Нацбанку від 04.04.17 р. № 30 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 13 грудня 2016 року № 410»
  • Штраф за несвоєчасну реєстрацію УСІХ податкових накладних — позиція ДФСУ Лист ДФСУ від 03.03.17 р. № 709/4/99-99-15-03-02-15
  • ДФСУ про ОЗ-інвестиції: «підтрансфертні»! Лист ДФСУ від 09.03.17 р. № 5898/7/99-99-14-01-02-17
  • Виплачуєте держдивіденди — сплатіть авансовий внесок з податку на прибуток! Лист ДФСУ від 03.03.17 р. № 4492/6/99-99-15-02-02-15
  • Декларація про доходи: коли її подавати не потрібно Лист ДФСУ від 23.03.17 р. № 3975/С/99-99-13-02-03-14
  • Нові довідники податкових пільг ДФСУ традиційно оновила довідники податкових пільг — станом на 01.04.17 р.: Довідник податкових пільг, що є втратами доходів бюджету № 82/1 і Довідник інших податкових пільг № 82/2.
  • Плата за реєстрацію змін у ЄДР Кабмін підкоригував порядок розрахунку розміру плати за проведення державної реєстрації змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (ЄДР), у скорочені строки.
  • Показник рентабельності для трансфертного ціноутворення Кабмін затвердив Порядок визначення середньозваженого значення показника рентабельності для зіставної юридичної особи для цілей трансфертного ціноутворення.
  • Продаж заставленого майна для погашення податкового боргу Кабмін відкоригував Порядок, яким установлено механізм зміни початкової ціни продажу майна платника податків, яке перебуває у податковій заставі, в рахунок погашення його податкового боргу.
  • Зустрічні звірки Кабмін підправив Порядок проведення контролюючими органами зустрічних звірок. Тепер у Порядку йдеться не про з’ясування реальності здійсненої операції, а тільки про документальне підтвердження господарських відносин, виду, обсягу і якості операцій та розрахунків, що здійснювалися між контрагентами, для з’ясування повноти відображення їх в обліку.
  • Календар тижня
  • Оновлена ПДВ-декларація: а тепер подробиці… Наші читачі напевно вже знають, що з 01.03.17 р. набув чинності наказ Мінфіну від 23.02.17 р. № 276, який підкоригував не лише форму податкової накладної, але і ПДВ-звітність. Про основні зміни, що стосувалися форми ПДВ-декларації, ви могли прочитати в «БТ», 2017, № 8, с. 11. Сьогодні ми розглянемо їх детальніше. Скажемо відразу: для звичайного платника ПДВ тут не буде великих сюрпризів. А ось кому доведеться поламати голову, так це сільгосппідприємствам. Але не поспішатимемо, розповімо про все по порядку.
  • Негосподарські операції: особливості 2017 року З операціями, які не належать до господарської діяльності, стикаються практично всі платники податку на прибуток. Ми вже «змирилися» з тим, що на негосподарські витрати (за рідкісним винятком) в обліку з податку на прибуток фінрезультат не коригують. Між тим з 01.01.17 р. правила оподаткування прибутку змінилися і деякі негосподарські витрати потрапили під коригування. Оскільки «високодохідних» платників незабаром чекає подання «квартальної» декларації, у цій статті ми розповімо про нові негосподарські коригування.
  • Етюд у зелених тонах: озеленюємо територію підприємства Весна відкрила двері у свої володіння поки що тільки на календарі, але багато хто з нас уже з першим подихом весняного повітря занурився в мрії про квітучі дерева, зелені газончики і клумби, що грають різними барвами. Приємна картина, чи не так? Якщо ваше підприємство хоче бачити її на своїй території, потурбуватися про це потрібно вже найближчим часом. І поки працівники господарської частини готують садовий інвентар і придбавають саджанці і сіянці, ми розберемося, як врахувати озеленення території підприємства його бухгалтерам.
  • Далекі поїздки: поїздом, літаком, автобусом В одному з минулих номерів («БТ», 2017, № 11, с. 26) ми разом пригадали порядок відшкодування проїзду працівників у міському транспорті. Сьогодні розглянемо відшкодування та облік далеких поїздок працівників. Як правило, такі поїздки в основному пов’язані з відрядженнями. Давайте розберемося, як їх правильно відшкодувати.
  • Рентна плата за спецводокористування: звітуємо за І квартал 2017 року Настав час нараховувати квартальні платежі та звітувати про них. Почнемо з рентної плати, а саме з тієї її частини, яка стосується податкових зобов’язань за спеціальне використання води. Зокрема, нагадаємо, хто в І кварталі 2017 році буде звітувати з рентної плати за спецводокористування і на що слід звернути увагу при розрахунку податкових зобов’язань.
  • Екоподаток-2017: нараховуємо за новими ставками і звітуємо за I квартал От і закінчився I квартал 2017 року. Бухгалтери розпочинають першу у цьому році квартально-звітну кампанію. На перший погляд, глобальних змін правила звітування не зазнали. Водночас є окремі нюанси, про які завжди слід пам’ятати. Тому сьогодні ми розкажемо, на що слід звернути увагу при нарахуванні екоподатку за I квартал 2017 року.
  • Хотіли як краще, а… скасували норми природного убутку Кабмін відрапортував про чергову «перемогу», одним махом скасувавши 318 документів радянського періоду, які, мовляв, створювали бар’єри для підприємців… А заодно урядовці зарубали 23 нормативні акти, що встановлювали норми природного убутку, і зокрема, пального.
  • Якщо підвищувалася зарплата, або Загадка п. 10 Порядку № 100 Якщо потрібно розрахувати середню зарплату для оплати періоду відпустки, відрядження, підвищення кваліфікації, виконання працівниками державних і громадських обов’язків у робочий час (наприклад, часу військової служби), вихідної допомоги і т. д., ми з вами керуємося Порядком № 100*. Так ось, у цьому Порядку є «непростий» п. 10. Чим він непростий? Зараз і розповімо.
  • Якщо роботодавець — приватний підприємець: кадрові документи Не можемо не захоплюватися підприємцями, які в наш нелегкий час не лише себе, але й інших осіб забезпечують роботою. І головне тут — не загрузнути в «паперовому вирі». Окрема єпархія — кадрові документи. Чи всі їх потрібно складати підприємцеві-роботодавцю? Розбираємося!
  • Відсутність графіка відпусток і повідомлень про початок відпустки: ходіння по лезу бритви Ситуація. До 01.01.17 р. підприємство не оформляло графік відпусток і не повідомляло працівникам про вихід у відпустку. Узгодження дати виходу у відпустку робилося на підставі відповідної заяви працівника і наказу про надання відпустки. На цей рік графік уже склали. Яким способом потрібно повідомляти працівників про початок відпустки? Чи є сенс зараз «заднім числом» складати графіки відпусток за минулі роки?
  • Куди переселенці подають декларацію про доходи? До якого органу ДФС переселенцю із тимчасово окупованої території необхідно подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи, у т. ч. з метою реалізації права на податкову знижку: за адресою (місцезнаходженням) контролюючого органу, який переміщено з тимчасово окупованої території, чи за місцем його реєстрації як тимчасового переселенця?
  • Дохід отриманий фізособою не повністю: як відзвітувати Який дохід (нарахований або виплачений) потрібно вказувати фізособі в розд. II податкової декларації про майновий стан і доходи, якщо впродовж звітного року податковим агентом доходи у вигляді зарплати й орендної плати виплачені не в повному обсязі?
  • За який період можна уточнити земельний податок Підприємство виявило помилку в розрахунку земельного податку за 2014 рік. Чи можна у 2017 році виправити таку помилку?
  • Змінилась НГО — врахуйте її при розрахунку орендної плати Чи повинен орендар сплачувати орендну плату за земельні ділянки державної і комунальної власності згідно з новою нормативною грошовою оцінкою (НГО), затвердженою органом місцевого самоврядування, у разі невнесення змін до договору оренди землі?
  • «Must have!» для ФОП — платника єдиного податку Які документи повинні мати на робочому місці фізособи-підприємці (ФОП) — платники єдиного податку (ЄП)?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі