Теми статей
Обрати теми

Змінилась НГО — врахуйте її при розрахунку орендної плати

Чи повинен орендар сплачувати орендну плату за земельні ділянки державної і комунальної власності згідно з новою нормативною грошовою оцінкою (НГО), затвердженою органом місцевого самоврядування, у разі невнесення змін до договору оренди землі?

Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки ( п. 288.1 ПКУ).

Для визначення розміру орендної плати використовується НГО земельних ділянок ( п. 289.1 ПКУ).

Дані про НГО окремої земділянки оформлюються як витяг із технічної документації з НГО земель, який відповідно до ст. 23 Закону України «Про оцінку земель» від 11.12.03 р. № 1378-IV (далі — Закон № 1378), видається відповідним територіальним органом Держгеокадастру.

Підставою для проведення оцінки земель є рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування (ст. 15 Закону № 1378). Періодичність проведення НГО (не рідше одного разу на 5 — 7 років) визначено ст. 18 Закону № 1378.

Пунктом 5 Типового договору оренди землі, затвердженого постановою Кабміну від 03.03.04 р. № 220, передбачено відображення НГО земельної ділянки (земельних ділянок) на дату укладення договору.

Розмір орендної плати переглядається, зокрема, у разі зміни НГО земельної ділянки (земельних ділянок) державної та комунальної власності (п. 13 Типового договору).

Відповідно до частини першої ст. 73 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР рішення органів місцевого самоврядування є обов’язковими для виконання.

Враховуючи викладене, якщо органи місцевого самоврядування приймають рішення про нову НГО землі з урахуванням вимог щодо строку його прийняття та оприлюднення, розмір орендної плати обчислюється із застосовуванням такої НГО.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 112.01

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі