Теми статей
Обрати теми

150 тис. або 50 тис. грн.: яке обмеження діє при обміні валюти

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Огай Олена
Лист НБУ від 07.04.17 р. № 40-0005/26287

У листі, що коментується, НБУ вніс ясність: яке з обмежень на готівкові розрахунки діє при здійсненні валютно-обмінних операцій.

Річ у тому, що:

• якщо дотримуватися Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України, затвердженої постановою Правління НБУ від 12.12.02 р. № 502 (далі — Інструкція № 502), то уповноважені банки мають право здійснювати валютно-обмінні операції без обмежень за сумою.

Водночас обмеження за сумою стосовно операцій з продажу готівкової інвалюти одній особі в один операційний (робочий) день у межах одного банку визначає інший нормативний акт — постанова Правління НБУ від 13.12.16 р. № 410 (далі — постанова № 410). Згідно з п.п. 3 п. 6 указаного документа — це 150 тис. грн.;

• з іншого боку, в п. 1 постанови Правління НБУ від 06.06.13 р. № 210 «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою» (далі — постанова № 210) прописані свої граничні суми розрахунків готівкою. Зокрема, між фізособою і підприємством (підприємцем) протягом одного дня ця сума не повинна перевищувати 50 тис. грн.

Отже, проаналізувавши наведені норми, НБУ доходить висновку — при здійсненні валютно-обмінних операцій слід орієнтуватися на 150-тисячну межу.

Свою позицію НБУ пояснює предметом регулювання постанови № 210 (сфера дії документа — розрахункові операції), у зв’язку з чим вимоги цього документа, зокрема щодо обмеження граничної суми розрахунків готівкою, не поширюються на валютно-обмінні операції, здійснювані банками, фінансовими установами відповідно до Інструкції № 502 з урахуванням обмежень, установлених постановою № 410.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі