Теми статей
Обрати теми

Відшкодування вартості комунальних послуг — який код вказати в податковій накладній

Кравченко Дар’я
Який код потрібно вказати в податковій накладній (ПН) для компенсації плати за електроенергію, опалювання орендодавцеві, якщо:
— така компенсація передбачена в договорі оренди;
— є тільки договір на компенсацію вартості електроенергії, води, але при цьому договір оренди не укладався?

Тут усе залежатиме від конкретної ситуації.

Компенсація передбачена договором оренди. Якщо сума компенсації закладена в самому орендному платежі, ставте той же код послуги, який використовуєте для кодування орендних послуг — «68.20». Судячи з роз’яснення у категорії 101.17 ЗІР ДФСУ, такого підходу дотримують самі податківці.

А ось як кодувати суми компенсації комунальних послуг, які вказуються в ПН окремим рядком, податківці досі не роз’яснили. Для виходу із ситуації, що склалася, можна запропонувати два варіанти:

1) або продублювати код з ПН, виписаної безпосереднім постачальником такої послуги;

2) або вказати «орендний» код «68.20».

Перший варіант для цього випадку не дуже підходить. Адже згідно з п.п. 14.1.191 ПКУ електрична і теплова енергія, газ, пара, вода, повітря, охолоджене або кондиційоване, розцінюються як товар.

Якщо вписати коди таких товарів у свою ПН, то тим самим покажете, що ви є їх постачальником. А для цього частенько необхідно мати спеціальну ліцензію, яка б підтвердила ваше право займатися такими операціями (п. 1.2 Правил № 28*).

* Правила користування електричною енергією, затверджені постановою НКРЕ від 31.07.96 р. № 28.

Зазвичай в орендодавців таких документів немає. Тому краще не ризикувати.

Другий варіант здається логічнішим. Адже фактично ви надаєте послуги, а не поставляєте якийсь невластивий вам специфічний товар. Причому такі послуги нерозривно пов’язані з орендними відносинами.

Тому висновок: при заповненні ПН на відшкодування комунальних послуг з договору оренди краще ставити код послуги «68.20».

Компенсація не пов’язана з договором оренди. Швидше за все, тут ідеться про договір про спільне використання технологічних мереж, за яким субспоживач компенсує витрати на їх утримання основному споживачеві.

На жаль, порядок оформлення таких відносин прописаний тільки для користувачів електроенергії. Так, згідно з пп. 1.1 і 5.4 Правил № 28:

• основний споживач має право передавати (а не постачати) електроенергію субспоживачам своїми технологічними електричними мережами, тобто фактично надавати послуги з використання електроустановок. Зазначимо відразу, що коду для такої послуги немає в ДК 016:2010;

• продавати електроенергію як основному споживачеві, так і субспоживачам може виключно постачальник, який отримав ліцензію НКРЕ. Тобто основний споживач не може вказувати код такого товару в ПН?

Не поспішайте з висновками. Так, до появи постанови НКРЕ від 17.10.05 р. № 910 у п. 7.22 Правил № 28 було ще одне обмеження. Згідно з ним субспоживачі мали право розраховуватися за спожиту електроенергію не з основним споживачем, а тільки безпосередньо з постачальником.

Проте зараз такого зауваження немає. А тому варіант з відшкодуванням витрат на оплату електроенергії основному споживачеві має право на життя.

Висновок: у ПН, виписаній на відшкодування, продублюйте ті коди, які постачальники компослуг вкажуть у своїх ПН. Ось тільки в номенклатурі такої ПН обов’язково вкажіть, що це компенсація витрат на компослуги, а не їх оплата.

Що стосується використання систем водопостачання і теплових мереж, то тут взагалі жодних обмежень немає. Тому дотримуйте такого ж підходу, як і у випадку з електроенергією.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі