Теми статей
Обрати теми

Хочете пільгу з земельного податку — подайте заяву до 1 травня

Децюра Сергій
Фізична особа — пенсіонер за віком має у власності дві земельні ділянки у садівничому товаристві. Чи може він скористатись пільгою щодо земельного податку?

Нагадаємо, що землевласник-фізособа відповідно до п. 281.1 ПКУ має право на пільги щодо сплати земельного податку, якщо є;

• інвалідом I або II групи;

• особою, яка виховує трьох і більше дітей віком до 18 років;

пенсіонером за віком;

• ветераном війни;

• особою, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи.

У питанні вказано, що ви є пенсіонером за віком. Отже, потрапляєте до лав щасливчиків. Однак така пільга надається не щодо всіх земділянок, які вам належать, а лише на одну земділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, указаних у п. 281.2 ПКУ.

Від оподаткування звільняється земля, виділена:

• для ведення особистого селянського господарства — у розмірі не більш як 2 га;

• для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах — не більш як 0,25 га, у селищах — не більш як 0,15 га, у містах — не більш як 0,10 га;

• для індивідуального дачного будівництва — не більш як 0,10 га;

• для будівництва індивідуальних гаражів — не більш як 0,01 га;

• для ведення садівництва — не більш як 0,12 га.

На земельні ділянки, розмір яких перевищує ці нормативи, пільги, встановлені п. 281.1 ПКУ, не поширюються.

Тобто якщо ви маєте дві земельні ділянки за одним видом використання (у вашому випадку дві ділянки для ведення садівництва), то звільнення від оподаткування можете отримати тільки щодо однієї з них. І тільки за умови, що вона вписується у встановлені межі.

Таким чином, якщо у вас є дві ділянки для ведення садівництва:

• площа кожної з яких перевищує 0,12 га, то пільгу ви не отримаєте;

• площа однієї ділянки менша 0,12 га, а іншої більша, то пільгу можна застосувати лише до ділянки, яка вписується у граничний розмір;

• площа обох ділянок не перевищує 0,12 га, то пільгу можна застосувати тільки до однієї з них. Навіть якщо в сумі їх площа не перевищує 0,12 га, то пільга застосовується все одно до однієї з таких ділянок.

Декілька слів скажемо про те, як вибрати пільгову ділянку.

Для цього слід до 1 травня поточного року звернутися до податківців за місцезнаходженням земділянки із письмовою заявою у довільній формі про самостійне обрання/зміну земділянки для застосування пільги ( п. 281.4 ПКУ).

До такої ділянки пільга починає застосовуватися з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано заяву.

Робити так потрібно через те, що земподаток нараховують фізособі податкові органи шляхом надсилання до 1 липня поточного року податкового повідомлення-рішення з розрахованим податком ( п. 286.5 ПКУ). І без вказівки від вас про те, яка ділянка є пільговою, вони виберуть таку ділянку самостійно. І не виключено, що такий вибір не буде на вашу користь (застосують пільгу до ділянки меншої площі із наявних пільгових ділянок).

Враховуючи це, вважаємо, якщо ви у 2017 році маєте дві пільгові ділянки і хочете, щоб під оподаткування не потрапила більша з них, то подайте податківцям заяву до 1 травня.

До відома! Також не зайвим буде подати таку заяву і тим платникам податку, в яких є всього-на-всього одна пільгова земділянка. Річ у тім, що у п. 281.4 ПКУ ідеться не тільки про зміну пільгової земділянки, а і про обрання пільги. Тому податківці під шумок можуть наполягати на тому, що без такої заяви скористатися правом на пільгу взагалі ніхто не зможе. Тому якщо не хочете проблем — подайте таку заяву.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі