Теми статей
Обрати теми

Печатка суб’єкта господарювання: не обов’язкова, але не заборонена!

Децюра Сергій, Павленко Олексій

Законом, що коментується, внесені зміни до низки нормативно-правових актів, відповідно до яких відтепер не є обов’язковим використання печаток незалежно від їх наявності у суб’єктів господарювання.

Так, наприклад:

1) при оформленні довіреності на представника юридичної особи завіряти таку довіреність печаткою не обов’язково;

2) зникне вимога про обов’язкове засвідчення печаткою юрособи:

• прибуткових і видаткових касових ордерів при продажу товарів власного виробництва у випадку проведення розрахунків через касу таких підприємств (без РРО);

• аграрних розписок, подвійного складського свідоцтва на зберігання зерна, підписів на векселях тощо.

У зв’язку з цим відбиток печатки перестає бути обов’язковим реквізитом будь-якого документа, що подається до органу державної влади або органу місцевого самоврядування. Хоча використання печаток у діяльності суб’єктів господарювання не забороняється.

Вимоги про наявність печаток залишаються лише для юросіб публічного права (створених розпорядчим актом Президента України, органу державної влади, органу влади АР Крим або органу місцевого самоврядування).

При цьому посадова особа органу державної влади або орган місцевого самоврядування не мають права вимагати наявності печатки на поданих документах чи нотаріального засвідчення вірності копії документа у разі, якщо така вимога не встановлена законом. Якщо така вимога буде пред’явлена суб’єкту господарювання, то особу, яка це зробила, можна притягнути до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу від 850 до 1700 грн. (нова ст. 16624 КУпАП).

Закон, що коментується, набирає чинності через 3 місяці з дня його опублікування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі