Теми статей
Обрати теми

«Електронна взаємодія з податківцями: нюанси

Казанова Марина, податковий експерт
Ситуація. Підприємство бажає скористатися інструментом електронного кабінету «Листування з ДФС». Якщо підприємство обере спосіб взаємодії з податківцями через електронний кабінет, чи зможе воно в цьому випадку подавати звітність через «Медок»? Чи її потрібно буде подавати тільки через електронний кабінет?

Що передбачає «електронна взаємодія»

Вважаємо, що якщо ви оберете спосіб взаємодії з податківцями через електронний кабінет, то все одно зможете подавати звітність через «Медок» або іншу програму. Судячи з консультації в категорії 135.03 ЗІР ДФСУ, згодні із цим і податківці.

Дійсно, п. 421.5 ПКУ передбачає, що платник, який пройшов ідентифікацію в електронному кабінеті, самостійно визначає спосіб взаємодії з податківцями:

у загальному порядку

або

в електронній формі через електронний кабінет,

про що робить відповідну відмітку в електронному кабінеті.

До того ж у цьому пункті вказано, що якщо він обирає «електронний» спосіб взаємодії, то далі «спілкування» з податківцями відбувається тільки засобами електронного зв’язку через електронний кабінет.

Норми виписані достатньо неоднозначно. Незрозуміло, що саме розуміти під «взаємодією з контролюючим органом».

На нашу думку, тут все ж ідеться саме про листування з податківцями, тобто отримання/направлення різного роду запитів/витягів/повідомлень. Якщо платник обрав електронний спосіб взаємодії з податківцями, то в «паперовому» вигляді вони йому направлятися не будуть.

Крім того, є запитання: чи діють зараз взагалі норми ПКУ про електронний кабінет?

Адже вони набувають чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем упровадження в роботу програмного забезпечення електронного кабінету, але не пізніше 01.01.18 р.

Підтверджує це насамперед п.п. 16.1.14 ПКУ, у якому йдеться про обов’язки платника. Так ось, у ньому встановлений обов’язок платника використовувати електронний кабінет тільки для листування з контролюючим органом.

А що зі звітністю

Про обов’язок подавати звітність у п.п. 16.1.14 ПКУ немає ні слова. Також про те, що звітність повинна подаватися через електронний кабінет, нічого не сказано і в «профільній» ст. 49 ПКУ. Єдиною підставою для відмови в прийнятті податкової звітності, поданої в електронній формі, є недійсний електронний цифровий підпис платника податків (п. 49.3 ПКУ).

Крім того, і саме формулювання п. 421.5 ПКУ — «визначають спосіб взаємодії з контролюючим органом, а саме в загальному порядку або в електронній формі» — свідчить про те, що тут явно йдеться не про звітність.

Ну і нарешті те, що вибір електронного способу взаємодії з податківцями не зобов’язує платника подавати звітність виключно через електронний кабінет, підтвердили і самі податківці в консультації в категорії 135.03 ЗІР ДФСУ.

Проаналізувавши норми про електронний кабінет, у тому числі й про вибір способу взаємодії з контролюючим органом в електронній формі, податківці дійшли висновку, що: «подання звітності через електронний кабінет здійснюється за бажанням платника і не є обов’язковим».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі