Теми статей
Обрати теми

Аграрії! Купуйте вітчизняний трактор — отримуйте компенсацію

Бобро Анатолій, податковий експерт
Відгукуючись на прохання читачів, розглянемо затверджений постановою КМУ від 01.03.17 р. № 130 порядок використання бюджетних коштів для часткової компенсації аграріям вартості придбаних ними сільгосптехніки та обладнання вітчизняного виробництва (діє з 15.03.17 р.). Хто може розраховувати на цю компенсацію, які встановлено обмежувальні умови для сільгосптоваровиробників та видів техніки/обладнання, розповімо у цій статті.

Що за компенсація і хто може її отримати

Бюджетні кошти: які, для чого, скільки? На часткову компенсацію вартості вітчизняної агротехніки та обладнання, придбаних у виробників та/або їх дилерів (умовимось надалі називати її коротко — компенсація), передбачено трохи більше 0,5 млрд грн. за рахунок загального фонду держбюджету (п. 1 розпорядження КМУ від 01.03.17 р. № 124-р).

Хто може розраховувати на компенсацію? Її одержувачами можуть бути юрособи та ФОП, основною діяльністю яких є постачання сільгосптоварів (за їх визначенням, наведеним у п. 2.15 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.04 р. № 1877-IV), вироблених ними на власних або орендованих основних засобах, за умови, що питома вага вартості таких сільгосптоварів становить не менше 75 % вартості всіх товарів, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно.

Розмір та характер компенсації. Компенсація надається на безповоротній основі у розмірі 20 % вартості техніки та обладнання (без урахування ПДВ), зазначеної в акті приймання-передачі та інших документах, що підтверджують оплату через державний банк і придбання до 1 грудня поточного року техніки та обладнання. Вартість придбаних техніки/обладнання після 1 грудня підлягає частковій компенсації за рахунок коштів, передбачених у держбюджеті на наступний рік.

Кому не надається? Не пощастило сільгосптоваровиробникам, проти яких порушено справу про банкрутство та/або які визнані банкрутами, та/або які перебувають на стадії ліквідації, а також тим, що мають прострочену більше ніж 6 місяців заборгованість перед держбюджетом, ПФУ та фондами соцстрахування, що підтверджується органами ДФСУ.

«Компенсаційні» техніка/обладнання

Яка техніка/обладнання «компенсаційні»? До зазначених техніки і обладнання належать (див. ст. 1 Закону України «Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу» від 07.02.2002 р. № 3023-III):

• трактори та інші самохідні енергозасоби сільськогосподарського призначення;

• спеціальні автомобілі сільськогосподарського призначення;

• самохідні та причіпні комбайни;

• жниварки і косарки для збирання зернових, кормових та технічних культур;

• посівна і ґрунтообробна техніка та комбіновані агрегати з неї;

• машини і обладнання для проведення робіт у тваринництві, птахівництві та кормовиробництві;

• зрошувальна та поливна техніка для сільськогосподарського виробництва, а також машини, обладнання та лінії з них для харчової і переробної промисловості, що використовуються для зберігання та переробки сільськогосподарської продукції, включаючи її фасування, розлив, пакетування та пакування.

Зверніть увагу! Сподіватися на компенсацію можна лише щодо тієї техніки та обладнання, які включено до відповідного переліку.

Хто і як формує перелік «компенсаційних» техніки/обладнання? Перелік формується Мінекономрозвитку із включенням до нього техніки та обладнання, що виробляються заводами-виробниками за відповідності таким умовам:

• вони (виробники) є резидентами України не менш як два роки;

• питома вага їхніх витрат на оплату праці (з урахуванням нарахувань на зарплату) у складі собівартості виробництва продукції становить не менш як 8 %;

• мають конструкторсько-технологічну документацію та/або зареєстроване право інтелектуальної власності на техніку та обладнання, відображене в балансі;

• здійснюють гарантійне і післягарантійне обслуговування техніки та обладнання тощо.

Заявки щодо включення до переліку подаються (заводами-виробниками) щороку до 1 лютого, а у 2017 році — до 1 травня (форма заявки та необхідні документи визначаються Мінекономрозвитку).

Де розміщується перелік? Мінекономрозвитку розміщує сформований перелік у дводенний строк на офіційному веб-сайті Міністерства та надсилає його до Мінагрополітики, яке, в свою чергу, у дводенний строк після надходження переліку розміщує його на своєму офіційному веб-сайті.

Що в переліку? В ньому зазначаються:

(1) найменування заводу-виробника та/або його дилера;

(2) вид і марка техніки/обладнання;

(3) їх довідкова вартість.

Як отримати компенсацію

Куди аграріям подавати заявки на компенсацію? Сільгосптоваровиробники, що претендують на компенсацію, подають до державного банку заявки* та підтвердні документи щодо придбання техніки та обладнання, а саме:

* Форма заявки визначається Мінагрополітики (на час підготовки цієї публікації не встановлена).

(1) копію платіжного доручення;

(2) акт приймання-передачі техніки та обладнання;

(3) свідоцтво про держреєстрацію техніки (якщо техніка підлягає обов’язковій держреєстрації).

До речі, реєстрація та зняття з обліку тракторів, самохідних сільськогосподарських і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів здійснюються відповідно до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 08.07.09 р. № 694.

Зверніть увагу! Таку реєстрацію наразі здійснюють територіальні органи Держпродспоживслужби (відповідні повноваження покладені на цей орган постановою КМУ від 02.09.15 р. № 667).

Чи має значення статус банку? Так, має. На компенсацію можна розраховувати за умови, що платежі з придбання техніки/обладнання проводились через державний (!) банк. Відповідно в держбанк мають подаватись і заявки. Отже, виходить, що здійснені в комерційних банках платіжні операції залишаються «за бортом» компенсації. У зв’язку з цим варто навести банки в Україні, які вважаються державними. Таких всього чотири: (1) Ощадбанк, (2) Укрексімбанк, (3) Укргазбанк та (4) ПриватБанк.

Який шлях бюджетних коштів? Мінагрополітики:

• на підставі наданої держбанками інформації формує реєстр сільгосптоваровиробників, які придбали техніку та обладнання (далі — реєстр), та подає його Мінекономрозвитку;

• у межах обсягу відкритих асигнувань у місячний строк на підставі реєстру перераховує бюджетні кошти держбанку, який в одноденний строк перераховує їх на поточні рахунки аграріїв пропорційно визначеним у реєстрі сумам.

У разі недостатності коштів компенсація виплачується за рахунок коштів наступного періоду у межах бюджетного року.

Наслідки отримання компенсації

Чи завжди компенсація безповоротна? У разі встановлення контролюючими органами факту незаконного отримання бюджетних коштів: (1) кошти протягом місяця повертаються до держбюджету, (2) компенсація не надається протягом трьох наступних бюджетних періодів.

Чи можна продати «компенсаційні» техніку/обладнання? До спливу трьох років такі техніку/обладнання не можна відчужувати. Наслідки порушення цієї вимоги негативні та аналогічні наведеним вище: сільгосптоваровиробник повертає отримані бюджетні кошти і позбавляється протягом трьох років від дати виявлення такого порушення права на отримання компенсації такого характеру.

На цьому завершимо лаконічний огляд нового «компенсаційного» Порядку.

Гадаємо, що застосування його на практиці буде сприяти оновленню техніки/обладнання агроформувань, працюючи водночас в інтересах вітчизняного сільгоспмашинобудування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі