Реєстр ІПК: нарешті він затверджений!

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Наказ Мінфіну від 24.05.17 р. № 523 «Про затвердження Порядку ведення єдиного реєстру індивідуальних податкових консультацій»

З 1 квітня 2017 року правила надання індивідуальних податкових консультацій (далі — ІПК) зазнали кардинальних змін (детально про це читайте у статті «Індивідуальні податкові консультації: новий Порядок і Ко» // «БТ», 2017, № 23). А саме з цієї дати всі ІПК, які надані в письмовій формі, підлягають:

1) реєстрації у Єдиній базі індивідуальних податкових консультацій (далі — ЄБІПК);

2) розміщенню на офіційному веб-сайті ДФСУ (п. 52.4 ПКУ).

Без реєстрації ІПК у ЄБІПК і розміщення її на сайті ДФСУ скористатися висновками, зробленими у ІПК і захистити себе від штрафних санкцій, не вдасться.

Щоб запрацював новий механізм надання ІПК, Мінфін мав затвердити до початку ІІ кварталу 2017 року порядок ведення та форму ЄБІПК. Зі своїм завдання він не упорався.

Однак це не звільняло податківців від обов’язку видавати ІПК за новими правилами. Тому вони, як це передбачено у ПКУ, видавали консультації протягом 25 днів, що настають за днем отримання звернення від платника (п. 52.1 ПКУ). А щоб урегулювати свою роботу з видачі таких консультацій до появи ЄБІПК, головні податківці наказом від 25.04.17 р. № 293 затвердили Порядок організації роботи органів доходів і зборів із надання індивідуальних податкових консультацій. Опираючись на його положення, податківці почали видавали ІПК і розміщувати їх на своєму офіційному веб-сайті так, неначе ЄБІПК уже функціонує.

Водночас без затвердженого порядку ведення ЄБІПК новий механізм видачі ІПК повною мірою запрацювати не міг.

І от нарешті, наказом, що коментується, Мінфін виконав покладений на нього обов’язок, затвердивши Порядок ведення єдиного реєстру індивідуальних податкових консультацій.

У цьому Порядку прямо вказано, що реєстр ІПК (у ст. 52 ПКУ йдеться про ЄБІПК, однак вважаємо, що це тотожні поняття) ведеться державною мовою та розміщується на офіційному веб-сайті ДФС у вигляді електронної бази даних. Усі ІПК, які зареєстровані у реєстрі ІПК, можливо переглянути в будь-яку годину доби і безоплатно у форматі PDF.

Затвердження Порядку ведення реєстру ІПК дає старт «ері ІПК»! Водночас оскільки цей Порядок з’явився лише на початку ІІІ кварталу, а не з початку ІІ кварталу (як це мало бути), то виникає закономірне запитання: чи будуть надавати «індульгенцію» у вигляді звільнення від штрафів ІПК, що були отримані платниками податків в період з 01.04.17 р. до дати набрання чинності Порядку ведення реєстру ІПК?

Річ у тому, що ІПК з 01.04.17 р. (як було сказано вище) можуть захистити платників податку тільки коли вони були включені до Реєстру ІПК і оприлюднені на сайті ДФСУ. А як ми з’ясували вище, до набрання чинності наказу, що коментується, Реєстру ІПК не існувало, а тому такі ІПК не могли потрапити до нього.

Це ж саме запитання стосується і перехідних ІПК, які були видані після 01.04.17 р., але запити на їх отримання податківці отримали до 01.04.17 р. Такі ІПК розміщені на сайті ДФСУ, як діючі. Водночас вони мають старий порядок нумерації. А саме у реєстраційному номері відсутнє сполучення літер «ІПК». Згідно із п. 8 Порядку ведення реєстру ІПК консультації, які надані контролерами і можуть захистити їх отримувачів від штрафів, у своєму реєстраційному номері повинні містити літери «ІПК», а сам номер має починатися із цифр.

Сподіваємося, що контролери будуть лояльними у цих питаннях і будуть визнавати легітимність своїх консультацій, хоч вони і мають певні «недоліки».

Ми ж можемо лише сказати: якщо ви хочете бути впевненими в тому, що висновки наданої ІПК захистять від штрафів, краще повторно отримайте «повноцінну» консультацію. Якщо в першій ІПК вам дали бажану відповідь, то і в наступних ІПК контролери мають дати таке ж роз’яснення.

Наказ, що коментується, чинний з 21.07.17 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі