Відновили ПДВ-реєстрацію: ПДВ з «умовного» продажу можна відкоригувати

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 29.06.17 р. № 888/6/99-99-12-03-01-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці розповіли про те, чи можна врахувати «старий» податковий кредит (ПК) після відновлення ПДВ-реєстрації.

Анулювання ПДВ-реєстрації несе в собі низку негативних моментів для платника ПДВ. Так, з моменту анулювання реєстрації платник ПДВ утрачає право (п. 184.5 ПКУ):

• формувати ПК;

• виписувати податкові накладні (ПН) / розрахунки коригування і реєструвати їх у ЄРПН.

Тому потрібно поспішити і провести «умовний продаж» (нарахувавши «компенсуючі» податкові зобов’язання) до такого моменту. А також слід уключити всі зареєстровані «вхідні» ПН у ПК.

Адже останній звітний період для розреєстрованого платника ПДВ закінчиться в день анулювання ПДВ-реєстрації (п. 184.6 ПКУ).

У результаті виходить, що всі «вхідні» ПН, які надійдуть із запізненням (будуть зареєстровані несвоєчасно), у ПК вже не потраплять. Та й уточнити або виправити помилки в ПДВ-декларації теж не вийде (категорія 101.03 ЗІР ДФСУ).

А все тому, що податківці завжди дотримувалися думки: з моменту ПДВ-розреєстрації і до дати відновлення її в Реєстрі платників ПДВ особа втрачає всі права й обов’язки платника ПДВ (лист ДФСУ від 16.08.16 р. № 17715/6/99-99-15-03-02-15). Якщо ж надалі ПДВ-реєстрація поновлюється, платник ПДВ просто розпочинає ПДВ-життя «з чистого аркуша».

Але! У листі, що коментується, контролери пішли назустріч платникам ПДВ. Вони заявили: у разі, якщо особу відновили в Реєстрі платників ПДВ (у тому числі за рішенням суду), вона має повне право відкоригувати суми «умовних» податкових зобов’язань, які були задекларовані в останній ПДВ-декларації. Зробити це можна за допомогою уточнюючого розрахунку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі