Повернення до податкових різниць тільки після перевищення 20 млн грн.

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 25.07.17 р. № 1340/5/99-99-15-02-02-16/ІПК

У листі, що коментується, податківці розповіли, у якому випадку платник податку на прибуток (ПНП) може повернутися до коригування фінрезультату на податкові різниці, якщо раніше він відмовився від їх застосування.

Нагадаємо: платник податків, у якого річний дохід (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухобліку, за останній річний звітний період не перевищив 20 млн грн., має право прийняти рішення про незастосування коригувань фінрезультату на всі податкові різниці (окрім від’ємного значення минулих звітних років).

Але! Зробити це він може не більше 1 разу протягом безперервної сукупності років, у кожному з яких виконується критерій за розміром доходу (п.п. 134.1.1 ПКУ).

Про прийняте рішення платник указує безпосередньо в ПНП-звітності, яка подається за перший рік у такій безперервній сукупності років. Після цього (у подальші роки) коригування фінрезультату не застосовується (окрім від’ємного значення минулих звітних років).

Якщо в будь-якому подальшому році в платника, що не застосовує податкові різниці, річний дохід (за вирахуванням непрямих податків) перевищить 20 млн грн., він повинен повернутися до коригування фінрезультату на всі податкові різниці, починаючи з такого року.

Ураховуючи сказане, цілком логічно дійти висновку: якщо платник ПНП у звітному році вже використав право на незастосування коригувань фінрезультату на податкові різниці, то в наступному звітному році, якщо його дохід не перевищить 20 млн грн., він не зможе повернутися до коригування фінрезультату на податкові різниці. Про це говорять і податківці в листі, що коментується.

І тільки в тому випадку, якщо дохід за такий рік перевищить 20 млн грн., платник ПНП зобов’язаний буде застосувати різниці, передбачені ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі