ПДФО з доходу ФОП на лінії зіткнення — можна перерахувати і повернути!

Децюра Сергій, Біляєва Олена, Амброзяк Наталя
Лист ГУ ДФС у Луганській області від 25.07.17 р. № 1348/ІПК/12-32-13-10-05

Редакція п. 38.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, що діяла в період з 01.01.17 р. до 15.04.17 р., зобов’язувала податкових агентів, які нараховували (виплачували) дохід підприємцям, що перебувають на окупованій території і на лінії зіткнення, утримувати ПДФО у джерела виплати. Попутно податківці вимагали утримувати з таких доходів ще і військовий збір (ВЗ).

З 15.04.17 р. набув чинності Закон України від 23.03.17 р. № 1989-VIII. У ньому законодавці фактично визнали, що погарячкували, й утримувати ПДФО і ВЗ з підприємницьких доходів ФОП, зареєстрованих на лінії зіткнення, не потрібно. Причому «заднім числом» — з 1 січня 2017 року.

Що робити із цим «щастям», якщо на початку 2017 року ви вже нарахували (виплатили) дохід таким ФОП, і головне — утримали і сплатили ПДФО і ВЗ?

У листі, що коментується, податківці роз’яснили, що в такому разі ФОП має право звернутися до податкового агента, щоб той провів перерахунок ПДФО відповідно до п.п. 169.4.3 ПКУ і повернув надмірно сплачений ПДФО.

На наш погляд, у цій ситуації податковий агент може вчинити так само, як і при перерахуванні ПДФО з дивідендів (див. консультацію «Перерахунок ПДФО з дивідендів без штрафів» // «БТ», 2017, № 22): результати перерахунку показати у формі № 1ДФ за квартал, у якому проведений перерахунок.

Щоб повернути надмірно сплачений ПДФО, податковий агент повинен подати заяву про таке повернення (ст. 43 ПКУ). У ній потрібно вказати напрям перерахування коштів (наприклад, на поточний рахунок у банку) і обставини, які призвели до виникнення переплати. Отриману суму податковий агент повертає ФОП.

Але можливий і інший варіант — повернути «потерпілому» підприємцеві ПДФО зі своїх коштів, а виниклу переплату зарахувати в рахунок майбутніх платежів.

Питання з перерахунком ВЗ податківці залишили «за кадром». Вважаємо, що його теж можна повернути у вищезгаданому порядку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі