Теми статей
Обрати теми

Блокувальні критерії: Мінфін виправляє неточності

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Солошенко Людмила, Бєлєвцова Людмила
Наказ Мінфіну від 21.07.17 р. № 654 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 червня 2017 року № 567»

І місяця не пройшло з моменту запуску блокувальних критеріїв при реєстрації податкових накладних (ПН) і розрахунків коригування (РК) в ЄРПН, а Мінфін вже виправляє деякі неточності в «блокувальній» процедурі.

Що ж новенького тут чекає на платників ПДВ?

1. Підкоригували формулу розрахунку критерію № 1.

Нагадаємо: згідно з критерієм № 1 під моніторинг повинні потрапляти ПН, що одночасно відповідають 3 ознакам. Одна з них — співвідношення обсягів постачання товарів/послуг і їх умовних залишків.

Водночас формула для розрахунку такого показника була недосконалою. Адже для цього Мінфін пропонував спочатку обчислювати різницю між обсягами постачання товару/послуги і обсягами його придбання, а потім отримані дані збільшувати на коефіцієнт 1,5.

Такий підхід давав збої. Наприклад, у разі, якщо платник ПДВ уперше купив товар у 2017 році і спробував його продати. Щоб розв’язати цю проблему, у формулі розрахунку досить було поміняти місцями «вхідні» і «вихідні» обсяги постачання.

Якраз це і зробив Мінфін у наказі, що коментується. При цьому додав — в обсягах придбання не враховуватимуться обсяги придбання товарів/послуг з пільгових і нульових операцій.

На жаль, така рокіровка не рятує від блокування платників ПДВ, які продають товари частинами. Сподіваємося, і це непорозуміння скоро буде виправлено.

І ще. У старому формулюванні критерію № 1 мова йшла про моніторинг виключно ПН. Тепер же перевіряти будуть також і РК.

2. «Разблокувальні» документи зобов’язали подавати виключно в електронному вигляді. Тобто відправляти документи в паперовому вигляді (через місцевих податківців) уже не можна.

Наказ, що коментується, набув чинності 12.08.17 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі