Теми статей
Обрати теми

Перевіряти контрагента на сумлінність треба самостійно

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Солошенко Людмила, Бєлєвцова Людмила
Лист ДФСУ від 31.07.17 р. № 1435/6/99-99-14-02-02-15-ІПК

Після введення процедури блокування для платників ПДВ усе більшого значення набуває реальність операцій, що проводяться, і сумлінність контрагентів, які в них беруть участь.

У листі, що коментується, податківці розглянули нюанси цієї проблеми.

1. Перевіряти своїх контрагентів на сумлінність повинні самі платники податків.

Одним з принципів підприємницької діяльності є самостійний вибір постачальників і власний комерційний ризик ( частина перша ст. 44 ГКУ).

Проте при виборі контрагентів суб’єкт господарювання не повинен діяти навмання. Він зобов’язаний наслідувати принцип «розумної обачності» і «належної обережності». Тобто скурпульозно обирати постачальників, порядок укладення угод з якими не повинен викликати сумнівів.

До речі, на цьому вже давно наполягають і суди (ухвали ВАСУ від 26.06.14 р. у справі № К/800/15689/14, від 22.01.15 р. у справі № 816/1601/14).

Ураховуючи важливість підбору контрагентів при визначенні реальності тієї або іншої операції, доведеться постаратися зібрати і надати податківцям відповідні докази сумлінності контрагентів.

У цьому вам допоможе не лише стандартний набір документів, а й інформація, отримана із загальнодоступних баз даних. Наприклад, з реєстрів, розміщених на офіційному сайті ДФСУ (https://cabinet.sfs.gov.ua).

Окрім цього, ви можете скористатися сервісом «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», розміщеним у стрічці сервісів на головній сторінці сайта ДФСУ. Він допоможе дізнатися про наявність боргу перед бюджетом іншої сторони.

Але це ще не все. Зовсім не зайвим буде оцінити ділову репутацію постачальника, ризики невиконання ним зобов’язань, наявність у нього необхідних ресурсів (виробничих потужностей, технологічного устаткування, кваліфікованого персоналу).

Зверніть увагу: таку роботу платникові ПДВ доведеться проводити самостійно. Звернутися до податківців для отримання інформації про «сумлінність» інших платників податків не вийде.

Усе тому, що законодавство не дає вам на це права. На додаток п.п. 17.1.9 ПКУ захищає кожного платника податків, забороняючи фіскалам розголошувати відомості про такого платника без його письмової згоди.

2. Для підтвердження реальності операції потрібні первинні документи.

Наприклад, для отримання податкового кредиту (ПК) покупцю необхідні:

• настання «першої події» (або отримання покупцем товарів/послуг, або перерахування ним з поточного рахунку коштів на оплату товарів/послуг);

• наявність податкової накладної (ПН), зареєстрованої у ЄРПН постачальником.

Але! При цьому ПН можна буде включити в ПК за умови, що:

• мала місце госпоперація з постачання товарів/послуг (операція має бути реальною);

• ПН складена саме тією особою, яка здійснила постачання товарів/послуг.

Підтвердженням реальності госпоперації стануть первинні документи (наприклад, видаткова накладна, акт або інший документ, що містить відомості про дії з передачі-приймання товару/послуги, платіжне доручення). Саме у них буде зафіксований факт здійснення госпоперації, визначені її зміст і обсяг, посади, особисті підписи або інші дані, що дозволяють ідентифікувати осіб, які брали участь у здійсненні госпоперації.

Крім того, щоб операція вважалася реальною, вона повинна викликати зміни в структурі активів і зобов’язань у обох сторін, що брали участь у її здійсненні.

Зверніть увагу: реальність госпоперацій і сумлінність контрагентів податківці можуть визначити тільки в ході перевірки. Наприклад, зафіксувати факти внесення недостовірних відомостей при складанні первинних документів, формування псевдопокупцем ПК на підставі неправомірно складеної і зареєстрованої «постачальником» ПН у ЄРПН.

Усі ці відомості стануть причиною відмови покупцю у формуванні ПК. Тож будьте обережні!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі