Теми статей
Обрати теми

Подарували підручники школярам: чи буде пільга з ПДВ?

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство придбало учнівські зошити і підручники вітчизняного виробництва, щоб подарувати учням загальноосвітньої школи як дарунок до Дня знань (1 вересня). Чи звільняється така безкоштовна передача від ПДВ? Давайте розбиратись разом.

За загальним правилом постачання учнівських зошитів та підручників вітчизняного виробництва на території України звільняється від оподаткування ПДВ відповідно до п.п. 197.1.25 ПКУ (подробиці ви знайдете на с. 12 цього номера). Якщо такі товари постачаються за грошові кошти, то сумнівів із віднесення такої операції до пільгової не викликає. Оскільки при безоплатній передачі не все так однозначно.

Можемо заспокоїти.

На таку операцію «поліграфічна» ПДВ-пільга теж поширюється.

Річ у тому, що ця пільга передбачена для операцій з постачання, зокрема, зошитів та підручників вітчизняного виробництва. А безкоштовна передача (дарування) товарів підпадає під визначення терміна «постачання товарів» ( п.п. 14.1.191 ПКУ). Тому на них також поширюється звільнення від ПДВ з п.п. 197.1.25 ПКУ.

При цьому оскільки йдеться про безоплатну передачу товарів, то в ПДВ-обліку на таку операцію слід оформити дві податкові накладні (ПН).

Першу ПН — на операцію з постачання у межах договору дарування на ім’я отримувача, якщо він зареєстрований платником ПДВ. Наприклад, це може бути загальноосвітня школа. Цінності за таким договором передаються безоплатно, а тому виписувати ПН слід з нульовою вартістю. Якщо отримувач — неплатник ПДВ, то у верхній лівій частині ПН вказуєте тип причини «02» — складена на постачання неплатнику податку. У графі «Отримувач (покупець)» зазначаєте «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» − умовний ІПН «100000000000».

При заповненні шапки такої ПН не забудьте у графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» верхньої лівої її частини зробити помітку «Без ПДВ».

При заповнені табличної частини ПН у розділі Б слід зазначити:

• у графі 8 — код ставки ПДВ. У нашому випадку здійснення операцій із постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, то зазначаєте код ставки 903;

• у графі 9 — код пільги. На сьогодні діє Довідник податкових пільг, що є втратами доходів бюджету станом на 01.07.17 р. № 83/1, і в ньому така пільга класифікується під кодом «14060435».

Другу ПН потрібно скласти на різницю між розміром мінімальної бази оподаткування і фактичною ціною постачання. При безоплатній передачі ціна постання дорівнює нулю, тому цю ПН слід виписати виходячи з мінімальної бази оподаткування.

У такій ПН робиться позначка «X» та зазначається тип причини «15». Така ПН отримувачу (покупцю) не надається. При цьому у рядках, відведених для зазначення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані.

При заповненні табличної частини ПН, а саме розділу Б у графі 2, крім номенклатури товарів/послуг, які поставлені безоплатно, також зазначаєте: «перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до статей 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання».

Графи 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 11 не заповнюються.

Інші графи ПН заповнюються так само, як і перші ПН.

Зверніть увагу! До суми перевищення теж застосовується ПДВ-пільга.

Обидві ПН слід зареєструвати у ЄРПН.

І ще один момент. Можна навіть сказати, приємний. Оскільки продукція виявилася пільговою (податковий кредит щодо неї на вході не формувався, п. 198.4 ПКУ), тому в цій ситуації не виникає питання про нараховування «компенсуючих» податкових зобов’язань відповідно до п.п. «г» п. 198.5 ПКУ.

Водночас, якщо у звітному місяці були придбані товари/послуги подвійного призначення, які одночасно використовувались в оподатковуваних і звільнених операціях, то вам доведеться нарахувати «розподільчі» податкові зобов’язання відповідно до ст. 199 ПКУ. Як це робити, читайте на с. 12 цього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі