Теми статей
Обрати теми

Як впливає борг фізособи-громадянина на перебування на ЄП

Чи є підставою для анулювання реєстрації платника єдиного податку (ЄП) — підприємця наявність податкового боргу з податків, за якими податківці визначили податкові зобов’язання такій особі, як несуб’єкту господарювання?

Реєстрація платником ЄП є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників ЄП за рішенням фіскалів, зокрема у випадках, визначених п.п. 298.2.3 ПКУ (п. 299.10 ПКУ).

Згідно з п.п. 8 п.п. 298.2.3 ПКУ платники ЄП зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у разі наявності податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів — в останній день другого із двох послідовних кварталів.

Податковий борг — сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені (п.п. 14.1.175 ПКУ).

У разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником ЄП 1 — 3 груп вимог, встановлених гл. 1 розд. XIV ПКУ, анулювання реєстрації платника проводиться за рішенням такого органу (п. 299.11 ПКУ). У такому випадку суб’єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.

Таким чином, наявність у фізособи податкового боргу з податків, за якими контролюючий орган визначив податкові зобов’язання такій особі, як несуб’єкту господарювання, не є підставою для прийняття рішення про анулювання реєстрації платника ЄП.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 107.09

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі