Теми статей
Обрати теми

«Маски-шоу стоп»: обшуки на підприємствах за новими правилами

Кравченко Дар’я, Ушакова Лілія, Біляєва Олена, Децюра Сергій
Закон України від 16.11.17 р. № 2213-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування»

Закон, що коментується, передбачає значні корективи в порядок здійснення досудового розслідування:

1) фіксувати за допомогою звуко- та відеозаписувальних засобів будуть не тільки судовий розгляд справи, а й досудове розслідування (ч. 5 ст. 27 КПК*);

* Кримінальний процесуальний кодекс України від 13.04.12 р. № 4651-VI.

2) здійснений запис під час обшуку є невід’ємним додатком до протоколу. А тому якщо обставини проведення обшуку не зафіксовані у записі, то їх не можна буде внести до протоколу обшуку та використати як доказ (ст. 104 КПК);

3) забороняється під час обшуків здійснювати тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв’язку, крім випадків (ст. 168 КПК):

• коли їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження;

• якщо такі об’єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення;

• якщо доступ до них обмежується їх власником чи пов’язаний з подоланням системи логічного захисту.

В інших випадках тимчасово конфіскувати в підприємства, комп’ютери, сервери чи інші технічні засоби при обшуку не можна.

Водночас слідчому чи прокурору в разі необхідності дозволено копіювати інформацію, що міститься в інформаційно-телекомунікаційних системах, їх частинах. Копіювання такої інформації здійснюється із залученням спеціаліста.

Закон, що коментується, набрав чинності 07.12.17 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі