Теми статей
Обрати теми

Чи можна «вхідний» ПДВ за касовим чеком заявити до бюджетного відшкодування?

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Ушакова Лілія
Лист ДФСУ від 05.12.17 р. № 2828/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці розповіли, як можна використати податковий кредит (ПК), сформований за рахунок «вхідного» ПДВ за касовими чеками.

Поза сумнівом, «вхідний» ПДВ за касовими чеками платник ПДВ може включити до складу ПК. Адже касові чеки входять у перелік документів — замінників податкової накладної, прописаний в п. 201.11 ПКУ.

Проте щоб той або інший касовий чек потрапив у ПК, треба виконати низку умов (п.п. «б» п. 201.11 ПКУ):

• він повинен містити суму отриманих товарів/послуг, загальну суму нарахованого ПДВ (з визначенням фіскального номера і податкового номера постачальника);

• загальна сума отриманих товарів/послуг з касових чеків за день не повинна перевищувати 200 грн. (без урахування ПДВ).

На жаль, попри те, що «вхідний» ПДВ за касовими чеками можна включити в ПК, на розрахунок реєстраційного ліміту (РЛ) він вплинути не може.

Адже при розрахунку РЛ враховуються виключно дані із зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних і розрахунків коригування до них, митних декларацій, листів коригування і додаткових декларацій, а також ПДВ-звітності (п. 2001.3 ПКУ). Касові чеки в цей перелік не входять.

Тому у деяких платників ПДВ цілком закономірно виникає запитання — а чи можна такий «чековий» ПК заявити до бюджетного відшкодування (БВ)? Адже до БВ можна заявити від’ємне значення ПДВ, яке розраховане за результатами звітного періоду, і тільки в частині, яка не перевищує розміру РЛ, визначеного на момент отримання ПДВ-декларації фіскалами (п. 200.1 і п. 200.4 ПКУ).

У листі, що коментується, контролери стверджують: ніяких перешкод для того, щоб заявити «чековий» ПК до БВ, немає. Звичайно, якщо такий ПК сформований за усіма правилами, встановленими п. 201.11 ПКУ, і для цього достатньо регліміту, сформованого за рахунок інших джерел.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі