Теми статей
Обрати теми

Коли поповнення підприємницького рахунка не є доходом для платника єдиного податку

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Ушакова Лілія
Лист ДФСУ від 09.11.17 р. № 2561/П/99-99-13-01-02-14/ІПК

Фізособи-підприємці часто зустрічаються із ситуацією, коли для здійснення розрахунків із контрагентами не вистачає коштів на підприємницькому рахунку. Тоді нічого не залишається, як «закинути» на нього кошти із свого гаманця чи перерахувати з особистого рахунка.

Як правило, податківці наполягають, що таке поповнення є доходом фізособи (див. лист ДФС у м. Києві від 25.03.16 р. № 2516/К/26-15-13-02-15). Вони дозволяють не включати до доходу лише кошти, які перераховані з одного підприємницького рахунка на інший (див. лист столичних податківців від 10.10.16 р. № 6504/К/26-15-13-02-15).

Враховуючи все це, підприємець — платник єдиного податку (ЄП) запитав у контролерів: чи потрібно йому включати до доходу (обкладати ЄП) готівку, внесену на свій підприємницький рахунок?

У листі, що коментується, податківці відповіли досить лояльно. Вони заявили, що до оподатковуваного доходу платника ЄП доходи потрапляють двома шляхами:

1) як кошти, що надійшли на підприємницький рахунок;

2) як кошти, що надійшли у готівковій формі і були відображені як дохід у Книзі обліку доходів.

З огляду на це, контролери погодились, що коли фізособа вносить на свій підприємницький рахунок у банку готівку, яка вже була відображена в Книзі обліку доходів, то така сума не вважається доходом фізособи. Річ у тому, що такі кошти вже були включені до доходу платника ЄП (при включені їх до Книги обліку доходів) і повторно не повинні потрапити до доходу платника ЄП.

Тож щоб фізособа могла довести, що ці суми не є її доходом у платіжному дорученні, на переказ коштів контролери рекомендують зазначити призначення платежу — виручка за певний період.

На жаль, це лише індивідуальній консультація, тому її висновками слід користуватись обережно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі