Теми статей
Обрати теми

Вимкнули світло у торговій точці: як торгувати без штрафів

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Ушакова Лілія
Лист ДФСУ від 01.12.17 р. № 2796/ІПК/20-40-14-10-18

У листі, що коментується, податківці нагадали, як діяти суб’єкту господарювання, який застосовує РРО, у випадку відсутності електроенергії.

Звісно, роздрукувати Z-звіт, доки на підприємстві не відновиться постачання електроенергії, не вдасться. Водночас це не говорить про те, що слід зупинити свою діяльність та очікувати на штраф за неоприбуткування готівки в касі.

Річ у тому, що при вимкненні електроенергії підприємство переходить на здійснення розрахунків з використанням розрахункових квитанцій (РК). На це прямо вказує Порядок № 547*. У ньому говориться, що після вимкнення електроенергії, щоб здійснювати розрахункові операції, слід спочатку записати в корінець РК з поміткою «Службове внесення» суму готівки, що перебуває на місці розрахунку в цей момент (п. 7 гл. 2 розд. III Порядку № 547). І після цього ви можете без перешкод здійснювати розрахунки шляхом складання РК і занесення даних з них до книги обліку розрахункових операцій (КОРО).

* Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Мінфіну від 14.06.16 р. № 547.

Після того як відновиться електропостачання, необхідно провести через РРО суму виручки за час роботи з використанням РК окремо за кожною ставкою ПДВ. Лише після цього можна буде виконати Z-звіт.

Що стосується штрафу за відсутність щоденного роздрукування Z-звіту через вимкнення електрики, то у листі, що коментується, податківці заявили: на сьогодні штрафу за недрукування такого звіту в Законі про РРО не передбачено.

Водночас щоб уникнути штрафів за несвоєчасне оприбуткування готівки, потрібно щодня здійснювати такі дії:

• зафіксувати у РК повну суму фактичних надходжень готівки;

• відобразити на їх підставі дані в КОРО.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі