Теми статей
Обрати теми

Новорічний фуршет для співробітників: святковий облік

Біляєва Олена, податковий експерт
Наближається всіма улюблене чарівне свято — Новий рік! І, як завжди, хочеться порадувати тих, хто нам не байдужий: колег, близьких та просто хороших знайомих. Подарунком для «корпоративної сім’ї» може стати, приміром, організований новорічний захід — корпоратив. А поки ви зайняті передноворічним клопотом, ми нагадаємо, як відобразити в обліку витрати на проведення святкового фуршету для співробітників.

Організаційні моменти

Не секрет, що корпоративне свято позитивно впливає на роботу колективу, допомагає співробітникам відчути себе однією командою і просто приносить масу позитивних емоцій. Колеги не завжди мають можливість поспілкуватися один з одним в неробочий час, не кажучи вже про те, щоб зібратися усім разом у неформальній обстановці.

Удвічі приємно, що навіть в непростий для нашої країни час керівники підприємств знаходять сили і кошти, щоб організувати корпоративний новорічний захід для своїх співробітників. Зрозуміло, масштаби гулянь у кожного будуть свої. Але є такі статті витрат, без яких не обходиться жодне свято. Це витрати на:

• оренду приміщення (якщо ви влаштовуєте свято у банкетному залі ресторану, нічному клубі, боулінг-клубі, на турбазі і т. д., хоча ніщо не заважає обмежитися стінами рідного офісу);

• організацію фуршету;

• організацію культурно-розважальної програми.

Канули в Лету часи, коли організація корпоративу обмежувалася тільки загальним банкетом. Сьогодні керівники підприємств частенько доручають придумувати, влаштовувати і проводити подібні заходи професійним фірмам — так би мовити, купують корпоратив «під ключ». При такому варіанті розважальний заклад або агентство з організації корпоративів само потурбується про прикрашення залу, закуски і розважальну програму. Керівникові підприємства залишиться тільки видати наказ про проведення новорічного свята, затвердити кошторис витрат і оплатити їх. За бухгалтером — відображення «святкових» витрат в обліку.

Відразу скажемо, що для ПДВ-обліку важлива господарська спрямованість понесених витрат. Тому їх треба якось завуалювати. Способів може бути декілька. Давайте їх розглянемо.

Збори трудового колективу (семінар, тренінг, конференція)

Новорічне свято можна провести «під вивіскою» загальних зборів трудового колективу або семінару (конференції, тренінгу) з теми, яка відповідає профілю діяльності підприємства. Наприклад, метою зборів може бути підбиття підсумків роботи за рік, визначення планів роботи наступного року, розробка стратегії розвитку підприємства на найближчі роки і т. д.

Якщо ви вирішите вибрати цей варіант, будьте простіше: орендуйте приміщення актового або концертного залу, конференц-зал якогось пансіонату, санаторію, готелю і т. п. Погодьтеся, що проведення зборів трудового колективу (семінару, конференції) у банкетному залі ресторану або в нічному клубі напевно викличе підозри у перевіряючих.

Витрати на пригощання, напої, розважальну програму (Діда Мороза, Снігуроньку, артистів), прикрашання приміщення теж навряд чи вийде пов’язати з госпдіяльністю. Тому їх має сенс включити в суму орендної плати і окремо не виділяти ні в договорі оренди, ні в акті наданих послуг.

Для ПДВ-обліку господарність завуальованого корпоративу допоможуть підтвердити:

• наказ (розпорядження) керівника про проведення відповідного заходу. Не зайвим буде в наказі вказати порядок денний зборів трудового колективу або програму роботи семінару (тренінгу, конференції);

• протокол загальних зборів трудового колективу або звіт про проведення семінару (тренінгу, конференції) з тезами виступів його учасників;

• договір оренди приміщення;

• акти наданих послуг і податкові накладні;

• інші первинні документи по витратах на захід.

Що стосується податку на прибуток, то наразі ніщо не забороняє зменшувати об’єкт оподаткування на негоспвитрати. Тож витрати на банкет, що «засвітилися» у бухобліку, автоматично зменшать фінрезультат до оподаткування. Причому без будь-яких коригувань на різниці навіть у високодохідних платників.

Приклад 1. Підприємство 27.12.17 р. у приміщенні пансіонату проводить семінар для своїх працівників на тему «Навички досягнення особистої і командної ефективності». У договорі з організатором семінару послуги названі як інформаційно-консультаційні. Вартість семінару — 117000 грн. (у тому числі ПДВ — 19500 грн.).

У бухобліку такий варіант проведення свята буде представлений так:

Таблиця 1. Облік витрат на проведення новорічного корпоративу як семінару

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1. Перераховано передоплату організаторові семінару

371

311

117000

2. Відображено податковий кредит з ПДВ (ПН зареєстрована в ЄРПН)

641/ПДВ

644/2

19500

3. Включено до складу адміністративних витрат вартість послуг (підписано акт наданих послуг)

92

685

97500

4. Списано суму раніше відображеного податкового кредиту з ПДВ

644/2

685

19500

5. Здійснено залік заборгованостей

685

371

117000

6. Віднесено на фінансовий результат витрати на проведення семінару

791

92

97500

Корпоратив як реклама

Не компенсувати відображений податковий кредит з ПДВ податковими зобов’язаннями, нарахованими за п.п. «г» п. 198.5 ПКУ, можна, замаскувавши новорічний захід під рекламну акцію (презентацію). Це тим більше має сенс, якщо ви вирішили привітати не лише своїх співробітників, але і партнерів по бізнесу, покупців. Зв’язок подібних витрат з госпдіяльністю незаперечний, адже заходи, що проводяться, покликані збільшити кількість покупців, розширити круг бізнес-партнерів і тим самим сприяти отриманню доходу і процвітанню підприємства.

Пам’ятайте! Для перевіряючих важливе документальне підтвердження господарності понесених витрат. Тому слід запастися:

• наказом (розпорядженням) керівника про проведення рекламної акції (презентації);

• планом рекламної акції і кошторисом витрат на її проведення;

• списком запрошених бізнес-партнерів (реальних і потенційних);

• первинними документами, які підтвердять понесені витрати (накладними, актами тощо);

• звітами про проведення акції і про виконання кошторису витрат.

До податковоприбуткового обліку рекламні витрати потрапляють безперешкодно без будь-яких коригувань фінрезультату.

Але врахуйте! При купівлі послуг з виробництва та/або поширення реклами у нерезидента необхідно сплатити податок за ставкою 20 % за власний рахунок (п.п. 141.4.6 ПКУ).

Приклад 2. Підприємство 26.12.17 р. проводить новорічний вечір у рекламних цілях у ресторані. Сума витрат на цей захід складає 72000 грн. (у тому числі ПДВ — 12000 грн.).

У бухобліку новорічний рекламний захід покажемо таким чином:

Таблиця 2. Облік витрат на проведення новорічного рекламного заходу

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1. Перераховано ресторану передоплату за проведення новорічного вечора

371

311

72000

2. Відображено податковий кредит з ПДВ (ПН зареєстрована в ЄРПН)

641/ПДВ

644/2

12000

3. Відображено витрати на проведення новорічного вечора як витрати на рекламу (підписано акт наданих послуг)

93

685

60000

4. Списано раніше відображену суму податкового кредиту з ПДВ

644/2

685

12000

5. Здійснено залік заборгованостей

685

371

72000

6. Віднесено на фінансовий результат витрати на проведення рекламного новорічного вечора

791

93

60000

«Профспілковий» корпоратив

Якщо на вашому підприємстві є профспілка і в її статуті передбачена така стаття витрат, як організація корпоративних свят для членів профспілки, то цей варіант — для вас.

Підприємство має право перерахувати профспілці добровільне пожертвування або надати безповоротну фінансову допомогу, аби профспілка змогла організувати на належному рівні свято для працівників.

У податковоприбутковому обліку в малодохідних підприємств усе показуємо за бухобліковими правилами: добровільне пожертвування, відображене у складі бухгалтерських витрат, зменшує об’єкт обкладення податком на прибуток без будь-яких обмежень.

А ось високодохідникам і малодохідникам-добровольцям треба пам’ятати, що згідно з п.п. 140.5.9 ПКУ суми коштів, перерахованих неприбутковим організаціям у розмірі, що перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього року, збільшують фінрезультат для цілей розрахунку податку на прибуток.

Ну і, звичайно, не забудьте про документальне обґрунтування:

• рішення профкому про проведення новорічного вечора для членів профспілки;

• кошторис витрат;

• накладні на отримання продуктів харчування та інших ТМЦ від постачальників;

• акти виконаних робіт (наданих послуг);

• акти про списання продуктів харчування і ТМЦ на проведення новорічного свята.

Порядок бухгалтерського обліку вказаних витрат розглянемо на прикладі.

Приклад 3. Підприємство надало профспілці безповоротну фінансову допомогу у розмірі 35000 грн.

За даними декларації з податку на прибуток за 2016 рік підприємство має оподатковуваний прибуток в сумі 520000 грн.

З урахуванням 4 % обмеження, встановленого у п.п. 140.5.9 ПКУ, підприємство має право включити в податкові витрати суму перерахованої безповоротної фіндопомоги у розмірі 20800 грн. (520000 грн. х 4 %).

Сума перевищення — 14200 грн. (35000 - 20800) потрапить під обкладення податком на прибуток через збільшуючу податкову різницю.

Таблиця 3. Облік безповоротної фіндопомоги, перерахованої профспілці

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1. Перераховано профспілці безповоротну фіндопомогу

685

311

35000

2. Включено до складу витрат відрахування на користь профспілки

949

685

35000

Новорічний корпоратив в «чистому» вигляді

Податок на прибуток. Якщо ви вирішите провести в обліку витрати на новорічний корпоратив, ніяк їх не завуалювавши, то право на податкові витрати ви збережете. Усі витрати на новорічний банкет, які потрапили до складу витрат у бухобліку, автоматично зменшують об’єкт обкладення податком на прибуток. При цьому ніяких застережень, які забороняли б зменшувати об’єкт оподаткування на негосподарські витрати, розд. III ПКУ не містить. Не буде і коригувань фінрезультату на податкові різниці.

ПДВ. З ПДВ не усе так гладко. Суми «вхідного» ПДВ за усіма святково-корпоративними витратами підприємство відправляє в податковий кредит (п. 198.3 ПКУ). Але оскільки проведення новорічного корпоративу — операція негосподарська, податковий кредит доведеться компенсувати ПДВ-зобов’язаннями (п. 198.5 ПКУ).

І за традицією порядок обліку витрат на «чистий» новорічний корпоратив розглянемо на прикладі.

Приклад 4. Підприємство 28.12.17 р. проводить для працівників новорічний вечір в приміщенні нічного клубу. Оскільки цей захід явно розважальний (оплачено рахунок нічного клубу і складено акт наданих послуг), компенсуючих ПДВ-зобов’язань не уникнути.

Витрати на проведення свята складають 84000 грн. (у тому числі ПДВ — 14000 грн.).

У бухобліку вказані операції відображають такими записами.

Таблиця 4. Облік витрат на новорічний корпоратив в «чистому» вигляді

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1. Перераховано передоплату нічному клубу за проведення новорічного свята

377

311

84000

2. Відображено податковий кредит з ПДВ (ПН зареєстрована в ЄРПН)

641/ПДВ

644/2

14000

3. Відображено у складі інших витрат операційної діяльності витрати на проведення новорічного заходу (на підставі акта наданих послуг)

949

377

70000

4. Списано суму раніше відображеного податкового кредиту

644/2

377

14000

5. Нараховано компенсуючі ПДВ-зобов’язання

949

641/ПДВ

14000

6. Віднесено на фінансовий результат суму витрат

791

949

84000

ПДФО, ВЗ і ЄСВ

Який би варіант організації новорічного корпоративного свята ви не вибрали, об’єкт обкладення ПДФО для працівників не виникне. Причина проста: в цьому випадку неможливо визначити дохід кожного конкретного працівника, тобто доходи не персоніфіковані. Отже, ПДФО утримувати не треба. При цьому роботодавець не виконує функцій податкового агента і в цій частині Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ не заповнює.

Раз немає ПДФО, військовий збір (ВЗ) теж не утримується.

З тим, що вартість святкового вечора (банкету, корпоративу) не включається в загальний оподатковуваний дохід працівників, погоджуються і податківці (див. лист ДПАУ від 31.01.11 р. № 2071/6/17-0715, категорію 103.02 ЗІР ДФСУ).

Не обкладаються вказані витрати і ЄСВ. Адже вони не відносяться до фонду оплати праці і, знову ж таки, мають знеособлений характер.

Доставка працівників на корпоратив

Якщо ви проводите новорічний корпоратив у «чистому вигляді», ніяк його не завуалювавши, то витрати на доставку працівників до місця його проведення все одно потраплять у податковий облік і зменшать об’єкт обкладення податком на прибуток. Адже для податку на прибуток не важливо, пов’язані понесені витрати з госпдіяльністю чи ні.

А ось відображений податковий кредит з ПДВ доведеться компенсувати податковими зобов’язаннями, нарахованими на підставі п.п. «г» п. 198.5 ПКУ.

Зовсім інша справа, якщо ви організовуєте новорічне свято як рекламну акцію, виробничі збори або семінар (тренінг, конференцію) з теми, пов’язаної з госпдіяльністю підприємства. В цьому випадку «компенсуючі» ПДВ-зобов’язання нараховувати не треба.

Для працівників вартість послуг з доставки не розцінюватиметься як додаткове благо і необхідність в утриманні ПДФО і ВЗ не виникне.

Ну ось, такий порядок відображення в обліку підприємства витрат на проведення новорічного корпоративу для працівників. Бажаємо, щоб ваша компанія прогресувала і процвітала, а колектив був згуртованим і дружним! Нехай Новий рік, що настає, буде для вас світлим, радісним і успішним, а усі зміни — тільки на краще!

Висновки

  • Витрати на новорічний корпоратив в «чистому» вигляді зменшують об’єкт обкладення податком на прибуток без будь-яких коригувань на податкові різниці. Але при цьому виникає необхідність нарахувати «компенсуючі» ПДВ-зобов’язання у зв’язку з негосподарністю понесених витрат.
  • Уникнути нарахування «компенсуючих» податкових зобов’язань з ПДВ можна, замаскувавши корпоратив під збори трудового колективу, конференцію (семінар, тренінг) з теми, пов’язаної з госпдіяльністю підприємства, або під рекламну акцію (презентацію).
  • При «профспілковому» варіанті треба пам’ятати про збільшуючу податкову різницю на суму коштів, перерахованих неприбутковим організаціям у розмірі, що перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього року.
  • Об’єкт обкладення ПДФО, ВЗ і ЄСВ для працівників не виникає, оскільки «корпоративні» витрати не персоніфіковані.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі