Теми статей
Обрати теми

Ліквідуєте частини основних засобів — врахуйте податкові різниці

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 11.12.17 р. № 2926/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

За загальним правилом підприємства-високодохідники (обсяг доходу більше 20 млн грн.) при визначенні об’єкта обкладення податком на прибуток зобов’язані коригувати фінансовий результат на податкові різниці, передбачені у ст. 138 ПКУ.

Однією з таких різниць є так звана ліквідаційна різниця. Суть її зводиться до того, що платник податку на прибуток, який ліквідує або продає об’єкт основних засобів (ОЗ):

збільшує фінрезультат до оподаткування на суму залишкової вартості такого об’єкта ОЗ, визначеної відповідно до НП(С)БО або МСФЗ (п. 138.1 ПКУ);

зменшує фінрезультат на суму залишкової вартості такого об’єкта ОЗ, визначеної за податковими правилами (п. 138.2 ПКУ).

А чи виникають податкові різниці у випадку часткової ліквідації ОЗ?

У листі, який коментується, податківці заявили, що при частковій ліквідації ОЗ потрібно застосовувати ліквідаційну податкову різницю. Але робити це потрібно за специфічними правилами. А саме, потрібно фінрезультат:

• збільшити на суму залишкової вартості частини об’єкта ОЗ, що ліквідується, яка визначена за бухгалтерськими правилами;

• зменшити на суму залишкової вартості ліквідованої частини ОЗ, що визначена за податковими правилами.

Тобто контролери пропонують для окремих частин ОЗ застосовувати такі ж правила, як і для повноцінних об’єктів ОЗ.

Звісно, формальних підстав для таких висновків немає. Річ у тому, що у ст. 138 ПКУ говориться про застосування ліквідаційних різниць при повній ліквідації ОЗ. Про часткову ліквідацію там згадки немає. Хоча, по суті, такий підхід можна вважати справедливим.

Водночас, оскільки немає чітких правил для визначення сум залишкової вартості ліквідованої частини в бухобліку і в податковому обліку (і це визнають і контролери), то користуватись такими правилами треба дуже обережно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі