Теми статей
Обрати теми

Використання автомобіля працівника у службових цілях: податкові нюанси

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 08.12.17 р. № 2912/6/99-99-15-01-01-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці відповіли на два запитання:

1) чи обкладати ПДФО і військовим збором (ВЗ) суми компенсації, що виплачується працівникові за використання його автомобіля в службових цілях?

2) як відобразити в ПДВ-обліку вартість палива, що придбавалося підприємством для експлуатації (використання) автомобіля працівником у службових цілях?

ПДФО- і ВЗ-обкладення. Що стосується першого запитання, то тут без сюрпризів. Контролери залишилися на своїх колишніх позиціях, підтвердивши, що компенсація за використання автомобіля працівника в госпдіяльності підприємства включається в загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід такого платника як додаткове благо. До речі, аналогічний висновок міститься і в роз’ясненні, розміщеному в категорії 103.04 ЗІР ДФСУ.

Відповідно таке додаткове благо на загальних підставах обкладається:

• ПДФО (п.п. «а» і «г» п.п. 164.2.17 ПКУ);

• ВЗ (п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Тому згідно з п.п. 168.1.1 ПКУ підприємство як податковий агент, що нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податків (найманого працівника — власника автомобіля), зобов’язане утримати ПДФО із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в ст. 167 ПКУ. Для ПДФО вона складе 18 %, для ВЗ — 1,5 %.

Суму виплаченої працівникові компенсації слід відобразити в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «126».

ПДВ-облік палива. І тут контролери порадували. Фіскали, проаналізувавши норми ПКУ, дійшли цілком логічного висновку: платник ПДВ, який відповідно до умов договору* забезпечує орендоване майно (автомобіль) паливно-мастильними матеріалами для ведення господарської діяльності, має право віднести до складу податкового кредиту (ПК) суми «вхідного» ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку із здійсненням таких витрат. Звичайно, за наявності правильно оформлених і зареєстрованих у ЄРПН податкових накладних (ПН).

* Зверніть увагу! Використання автомобіля в службових цілях має бути підтверджене відповідним договором і первинними документами (подорожніми листами).

З такими висновками не можна не погодитися. Адже починаючи з 01.07.15 р. платники ПДВ зобов’язані відносити до складу ПК суми ПДВ, сплачені/нараховані при придбанні або виготовленні товарів/послуг (п.п. «а» п. 198.1 ПКУ).

Завадити цьому може тільки відсутність такої ПН в ЄРПН або наявність помилок в обов’язкових реквізитах ПН (п. 198.6 ПКУ).

Виходить, що з 01.07.15 р. п. 198.3 ПКУ вже не встановлює зв’язку між правом платника ПДВ сформувати ПК за операцією і господарністю здійснених витрат.

У той же час у ПКУ все ще є п.п. «в» п. 198.5, який вимагає нарахувати «компенсуючі» податкові зобов’язання (ПЗ) виходячи з вартості придбаних товарів/послуг, якщо вони використовуються / починають використовуватися не у межах здійснення госпдіяльності.

Увага! Негосподарським використанням паливно-мастильних матеріалів, на думку контролерів, вважається також використання таких матеріалів понад установлені норми.

Для визначення меж негосподарської витрати палива фіскали радять звертатися до Норм витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті, затверджених наказом Мінтранспорту України від 10.02.98 р. № 43 (ср. ). Свої норми витрати палива встановлювати не можна.

Нюанс. Якщо лінійні норми витрат, а також тимчасові норми витрат для певної марки автомобіля у вказаному документі відсутні, підприємство може замовити їх у ДержавтотрансНДІпроекті, подавши відповідну заяву.

Попереджаємо: якщо цього не зробити, то понадлімітним вважатиметься 100 % використаного палива. Тому на усю його вартість доведеться нарахувати «компенсуючі» ПЗ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі